Панчево

Стрип изложба Јане Адамовић у просторијама КомуникАрт-а

„ШТА СЕ КРЧКА“ ЗА 8. МАРТ

• Ако је жени место у кухињи, онда треба знати да је цео свет наша кухиња и можемо ту да правимо шта год хоћемо – каже ауторка изложбе

У недељу, 8. марта у просторијама агенције КомуникАрт у Панчеву отворена је стрип изложба “Шта се крчка?” ауторке Јане Адамовић, на којој је ова уметница представила свој ауторски рад у неколико тематских целина. Овом изложбом галерија КомуникАрт је обележила Дан жена, у складу са програмском оријентацијом усмереном ка промовисању и повећању видљивости ауторки у савременом стрипу.

“Одабрали смо 8. март јер сам хтела да се поиграм стереотипима о томе како друштво доживљава једну узорну жену, даму, а шта је заправо оно чиме ми желимо да се бавимо, или чиме ја желим да се бавим. Хтела сам да покажем шта ја заправо крчкам и кувам, уместо да стварно кувам у кухињи. Ако је жени место у кухињи, онда треба знати да је цео свет наша кухиња и можемо ту да правимо шта год хоћемо”, објаснила је Јана Адамовић концепт изложбе.

По њеном мишљењу, положај стрип ауторки се драстично побољшава. “И даље постоји моменти сексистичких предрасуда, углавном од стране публике и оних који се не баве стрипом, јер жена у стрипу има баш много. Има предрасуда, али се та позиција побољшава захваљујући разним иницијативама, попут ове коју је иницирала агенција КомуникАрт”.

Прошле године, Јана Адамовић је одликована и великим иностраним признањем – Орденом уметности и књижевности у рангу витеза у Амбасади Француске. “Иако се орден додељује људима за животно дело, за које сам ја још млада, то сам доживела као њихов подстицај да наставим да стварам. То ме врло стимулише јер ја више реагујем на охрабрења, иако се понекад јавља инат кад вам неко каже да не можете. Лепо је за промену чути да можете и да вредите”, каже стрип ауторка.

Јана Адамовић је илустраторка и стрип ауторка из Београда. Сарађивала је са француским издавачем “Еditions Decоurт” као цртачица и колористкиња на седам издања. Кратке стрипове објављује у Србији, Хрватској, Македонији и Немачкој, а стрип албуме у Француској, Шпанији, Италији и Холандији.

Добитница је више награда за стрип и карикатуру. Учествује на многим групним, а имала је и четири самосталне изложбе. Ауторка је колективне изложбе “Она се Буди / БД Егалите” стрип ауторки из региона и Француске која говори о креативном стваралаштву те положају жена у деветој уметности. Изложба је настала у сарадњи са Француским институтом у Београду 2018. године, а обишла је Београд, Нови Сад, Љубљану и Загреб.

У октобру 2019. одликована је француским орденом витеза Реда уметности и књижевности.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево