КОРАК ПО КОРАК И... др Јованka Петровић

Ковин

Специјална болница за психијатријске болести све уређенија и опремљенија

ДЕПРЕСИВНО СИВИЛО СВЕ МАЊЕ ДЕПРЕСИВНО

• Настављамо уређење болнице и оплемењивање простора како би били пријатнији, лепши и садржајнији за лечење и боравак пацијената и запослених – каже др Јованка Петровић, в. д. директора Психијатријске болнице

Захваљујући Покрајинској влади, која је обезбедила нова средства, у износу од готово девет милиона динара, после сређивања ентеријера, ускоро ће бити  саниран и кров Специјалне болнице за пссихијатријске болести „Ковин“. Иначе, Покрајинска влада је за уређење ове установе и набавку нове опреме за Дијагностички центар, до сада издвојила преко 190 милиона динара, што је умногоме допринело да услови боравка око 1000 пацијената из целе Србије буду што хуманији.

Ево шта о томе каже в. д. директора Болнице др Јованка Петровић:

“Радови на згради некадашње аустроугарске касарне, део су напора да ова здравствена установа, у којој се поред становника јужног Баната лече и пацијенти из читаве Србије, постане савременије и сигурније место за опоравак и ресоцијализацију”, каже директорка др Петровић, подсећајући да су „стационарна одељења и помоћни објекати, распрострањени на 17.000 квадрата, донедавно одавали утисак тешке занемарености.“

“Поједине зграде су биле склоне урушавању, кровови прокишњавали, малтер се љуштио и са фасада и са зидова болничких соба, а у лошем стању биле су и електро и грејне инсталације. Простор је заслугом особља чист, али депресивно сивило тешко да је било хумани амбијент у ком треба да борави и лечи се око 1.000 пацијената”, каже др Петровић.

Али то није све-

“Замењене су инсталације, постављена расвета, одељења су окречена, реновирани су тоалети. Даљим улагањима, унапређењем капацитета и побољшањем услова за боравак пацијената и рад медицинског особља. У болницу је недавно стигло и 80 механичких болничких кревета са ормарићима који су распоређени на Изолационо – пријемно одељење и Одељење за интензивни третман психотичних поремећаја (мушко). Вредност набавке је 6.058.976 динара. Набављен је ултразвучни колор доплер апарат за Неурологију и осам пацијент-монитора са централном станицом за праћење витално угрожених болесника. Управа за капизална улагања АП Војводине финансирала је куповину електроенцефалографа, ЕЕГ уређаја, рентген апарата, као и набавку аутоматског парног стерилизатора”, подсећа др Петровић, додајући да је постављена и штедљива расвета у пространом болничком парку, реновирана  волијера за дружење пацијената у природном амбијенту и формирана мала галерија њихових радова, а читав простор је додатно озелењен и освежен мобилијар.

“Настављамо уређење болнице и оплемењивање простора како би били пријатнији, лепши и садржајнији за лечење и боравак пацијената и запослених. Радимо и на стручном усавршавању запослених, а у плану нам је и отварање Центра за ментално здравље у Панчеву, који ће се бавити свим видовима заштите менталног здравља. Такође, болница “Ковин” је у процесу акредитације, са циљем да се континуирано унапреди квалитет рада установе и стандардизују психијатријске услуге”, каже  др Јованkа Петровић, в. д. директора Специјалне болнице за психијатријске болести „Ковин“ у Ковину.

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.