ПРАВИ ИЗБОР... Симо Тркуља на почетку мандата

Разговор с поводом

Симо Тркуља, председник Градског удружења свих пензионера Панчева

ГДЕ ГОД ДА КУЦАМО, ВРАТА НАМ СЕ ОТВАРАЈУ

• За годину дана рада новог руководства, чланство Градског удружења свих пензионера Панчева се увећало, побољшани су услови рада удружења, успешно су реализоване редовне активности, а све уз значајну подршку Града Панчева и свих градских установа и предузећа

Пре готово годину дана, после одржане скупштине Градског удружења свих пензионера Панчева на којој је изабрано ново руководство, разговарали смо са Симом Тркуљом, тада новоизабраним председником овог удружења. Он је тада, између осталих, као главне задатке новог руководства навео активирање свих месних одбора као и повећање броја чланова удружења. Ових дана смо се поново срели са првим човеком овог удружења и разговарали о томе шта је од тих постављених задатака реализовано и како Удружење свих пензионера Панчева данас функционише.

– Када сам ја дошао на чело удружења, број чланова је био 1035, а на крају прошле године, званично је наше удружење имало 3104 члана, мада морам рећи да нас данас сигурно има око 3500. Што се тиче месних одбора, од њих 15 данас сви функционишу осим једног, у Старчеву. Недавно је покренут наш одбор у Војловици где је изабрана и нова председница а када је реч о Старчеву, и ту очекујем да се створе основни услови за рад и да се овај одбор ускоро активира, мада су старчевачки пензионери укључени у све оно што ми као удружење радимо, тако да најстарији Старчевци, којих свакако има доста, нису ван система и имају све могућности, исто као и сви други чланови нашег удружења – наводи наш саговорник и као још један специфичан случај наводи одбор у Банатском Брестовцу, где удружење пензионера ради као иста организација са удружењем инвалиди рада, али додаје да се ради да се и то ускоро реши и да се ове организације одвоје, као што и заслужују.

Што се тиче радовних активности удружења, током прошле године удружење је успело својим члановима да набави огрев по повољним ценама, што за око 350 панчевачких пензионера, којима је испоручено преко хиљаду и по кубика огрева, финансијски много значи.

Поред тога, Удружење је, у сарадњи са ПИО фондом, поделило 595 хуманитарних пакета пензионерима са најнижим примањима и исто тако организовало је бесплатне одласке пензионера у бање, па је тако од преко 950 пријаљених, њих 195 добило прилику да током 2022. године борави у некој од бања у Србији. Наравно, месни одбори удружења су били активни и у организацији излета којих је било чак 71 а само на једном, на Чардаку, окупило се више од хиљаду пензионера. Као веома значајну, председник Тркуља наводи подршку Града Панчева у организацији ових излета, а која се састојала у обезбеђивању аутобуса, што је цену излета умањило за скоро 30 посто, што није безначајно.

– Ја сам имао срећу да смо на почетку мог мандата остварили значајне резултате у спорту. Као екипа смо били први на регионалном такмичењу одржаном у Алибунару, а на републичком нивоу, на Олимпијади трећег доба, одржаној септембра у Врњачкој Бањи, заузели смо четврто место, у конкуренцији од око 100 екипа. И за ову годину се већ спремамо да наши такмичари понове овај успех – оптимиста је Тркуља.

Председник Удружења панчевачких пензионера напомиње да је током претходне године Удружења добило велику помоћ од локалне самоуправе, како финансијску тако и организациону. Та подршка се најбоље види у финансијском пакету од три милиона динара које је Град Панчево обезбедио за рад Удружења свих пензионера током 2022. године. Та средства су искоришћена за побољшање услова рада удружења и његовихх месних одбора, наводи наш саговорник и подсећа да су тим новцем уређене просторије бројних одбора по насељеним местима, као и да су неки од њих добили и нове просторије што много значи. Поред тога, Град је за удружење обезбедио и око 40 различитих уређаја попут клима, ТВ, шпорета, чиме је олакшан њихов свакодневни рад.

– Председник Савеза пензионера Србије Андрија Савић и председник Покрајинске организације Милан Ненадић, два искусна човека свим удружењима препоручују сарадњу са локалним самоуправама и ту су у праву, подршка Града Панчева нашем удружењу је значајна. Град нам помаже у организацији излета, опремању просторија, нашим члановима је обезбеђен бесплатан градски превоз… Поред сарадње са локалним властима, имамо и одличну сарадњу и са локалним установама, попут Црвеног крста, Центра за социјални рад, Опште болнице, локалних јавно-комуналних предузећа. Сви они нам увек излазе у сусрет када год нам је потребна помоћ. Тако смо недавно од од ЈКП “Младост” добили бесплатне термине на базену за наше чланове што пензионерима свакако значи. Где год да куцамо, врата нам се отварају – истиче председник Тркуља.

Наравно, и ово удружење се суочава са различитим проблемима у свакодневном раду, а као најзначајнији наш саговорник наводи то да су чланови овог удружења, али и сви пензионери, све чешће жртве различитих манипулација несавесних суграђана. Као најбољи пример он наводи то да доста чланова удружења буде изманипулисано па тако често одлазе на излете, али не преко удружења већ других организатора који ту услугу наплаћују више, а све под утиском да иза тога стоји Удружење свих пензионера Панчева. Ту су и различите манипулације са бесплатним ваучерима где пензионери бивају искоришћени, додаје Тркуља али изражава баду да ће надлежне службе успети ускоро да томе стану на пут.

Кад је реч о плановима, Симо Тркуља наводи да ово удружење ускоро очекује годишња скупштина као и да ће се у појединим месним одборима организовати избори за нова руководства тако да се наш саговорник нада новим сарадницима, новој снази и помоћи да се реализују сви планови Удружења свих пензионера Панчева за ову годину.

(Старт 013)