Ковин

Санација градске депоније, по површини и дубини

СМАЊЕЊЕ ЗАГАЂЕЊА И ЗАШТИТА ОД ПОЖАРА

• Већ два месеца отпад се вози на панчевачку депонију, али тиме проблем још није у потпуности решен, тако да…

Екипе „Ковинског комуналца“ су у петак, 14. маја,  са свим расположивим ресурсима, ангажоване на прскању градске депоније по површини и у дубину, и то еколошки безбедним препаратом од алги на воденој бази. Средство произведено у Данској разграђује отпад на безбедан начин и требало би да заустави загађење и заштити од могућности пожара бар у наредних шест месеци, стоји у препоруци.
Овим поводом, председница Општине Ковин Сања Петровић саопштава следеће:
„Данашњи посао први је свеобухватни конкретан корак у санацији и надам се да смо у овом тренутку за извесни период безбедни од горења. Међутим, хоћу да истакнем да, од момента када је ескалирао овај проблем почетком марта, па до данас, непрекидно са сарадницима из локалне самоуправе и стручњацима из комуналног предузећа и инспекције, радим на изналажењу дуготрајног решења. То подразумева и детаљно упознавање са сложеном тематиком и прикупљање свих података који су релевантни за изношење, прикупљање и одвожење смећа на нашој територији. Тако припремљен елаборат биће веома брзо предат референтној институцији која ће дати одговоре у вези са коначним решењем. Такође, с обзиром да се већ дуже од два месеца отпад транспортује у Панево, општински буџет прилично је оптерећен непланираним трошковима транспорта, због чега се све мора решавати ефикасније, уз максимално залагање свих који су нам том послу. У свему имамо и подршку виших нивоа власти и посебно из надлежног Министарства заштите животне средине обећање да ће помоћи у свим корацима.
Грађанима поручујем да смо крајње одговорно приступили решавању овог проблема и да ћемо решење имати, у складу са стандардима управљања отпадом које је наша држава и определила јединственом стратегијом за период 2019-2024. година, што је уједно и наша шанса да локално уредимо ову област за генерације које долазе“, саопштила је овим поводом председница Сања Петровић, председница општине.

(Фото: март 2021)

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.