Вршац

Регионални сусрет писаца у Градској библиотеци у Вршцу

КЊИЖЕВНОСТ У ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА

• Реч је о Фестивалу књижевности у четири годишња доба, чији је  домаћин Панчево, као зимски Град сусрета, док се на пролеће фестивал сели у Словенију

Ове зиме Панчево је град сусрета писаца из наше регије. Ради се о међународном књижевном фестивалу који се сваког годишњег доба одржава на другом месту с намером да окупи домаће и стране писце, представи њихову уметност и допринесе дијалогу и разумевању, те помогне у ширењу присутности различитих књижевних пракси и поетика.

У Србији су управо Панчево и његови аутори домаћини својим колегама из околине. Из Словеније долазе Изток Осојник и Деан Кобан, из Хрватске Енес КишевићДражен Катунарић и Маријан Гракалић, из Босне и Херцеговине Дино Поровић, Тамара Чапељ и Јасмина Хањалић, а из Македоније Борче Панов и Јовица Илић.

Србију у овом сусрету представљају аутори из Панчева: Јасмина Топић, Милош К. Илић, Предраг Алмажан, Вуле Журић, Дејан Боснић и Немања Ротар. Аутори ће 23. фебруара, у 19 сати, наступити и у Градској библиотеци у Вршцу, граду који, такође, негује међународне сусрете писаца и има вишевековну историју књижевног живота.

Панчево – Град сусрета, трећи је у низу Фестивала књижевности у четири годишња доба. Први је летос одржан у хрватском граду Зелини надомак Загреба, док се јесенас иста манифестација одржала у Сарајеву, у Босни и Херцеговини. Након Панчева, фестивал ће се на пролеће преселити на пар дана у Словенију. Наступи и дружења писаца из регије на неки начин тако и симболички следе космичке вегетативне промене кроз годину настојећи уметност учинити видљивом и присутном у друштву у сваком добу. Отвореност средине и ентузијазам аутора засигурно тако кроз ову манифестацију чине богатијим целокупни културни живот.