Панчево

Председник Александар Вучић обишао радове на изградњи друге фабрике ZF

ВЕЛИКИ ДАН ЗА ПАНЧЕВО И СРБИЈУ

За ову нову инвестицију, на површини од 33.000 квадратних метара, предвиђено је улагање ЗФ-а од 238 милиона евра и запошљавање 589 радника на неодрeђено време
Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Панчево, на месту где се гради друга фабрика немачког гиганта компаније ZF Friedrichshafen, која ће, кад почне са радом, запослити нових 589 радника на неодређно време.

Немачки гигант, уз инфраструктурну подршку Републике Србије и Града Панчева, изградиће објекат на површини од 33.000 метара квадратних и у тај посао уложити 238 милиона евра.

Република Србија за ову инвестицију доделиће ЗФ-у 160.000 квадратних метара грађевинског земљишта, вредности 138,1 милион динара, као подстицајна средтва из буџета од 42,8 милиона евра, и то кроз шест исплата, од 2023. до 2028. године. ЗФ се обавезује да почетну инвестицију у материјална и нематеријална средства изврши до краја 2027. године и да у те сврхе уложи најмање једну четвртину сопственог новца.

ЗФ у будућој фабрици намерава да производи VGS и P110, што ће се примењивати у хибридним и електричним возилима.

Приликом обиласка радова, председник Вучић рекао да је „ово велики дан и велика победа Србије“ као и да ће то бити најдигиталнија и најзеленија фабрика ЗФ система у целом свету, истичући да је то „спас за Панчево и Банат“, као и да је „тренутно запослено 1740 људи, највише из Панчева и Београда“ и да Панчево напредује, на шта указује раст цена некретнина.

Члан Управног одбора ЗФ-а Стефан фон Шукман је рекао да се радује „наставку добре сарадње са српском Владом у будућности“, истичући, уз захвалност Вучићу, да „без њега и његовог тима не би било овог новог великог корака.“

Амбасадорка Немачке Анке Конрад је, напомињући да је „ово велики корак за Србију, али и за Немачку и Европску унију“, истакла да је „компанија недавно произвела двомилионити електрични мотор“ и да „без погона у Србији то не би било могуће.“

Председник Вучић је у свом обраћању говорио и о важности унапређења путне инфраструктуре у Панчеву и Београду и шире, подсећајући да се креће у „изградњу ауто-пута ка Зрењанину и брзе саобраћајнице ка Вршцу, од чега ће и Панчево и компанија имати користи.

Уз захвалност немачкој амбасадорки, председник Александар Вучић, с напоменом да износи званичну информацују, је рекао:

-После првих девет месеци ове године имамо трговинску размену са Немачком од шест милијарди и 36 милиона евра. Очекујемо седам и по милијарди евра, а за две године очекујемо да то пређе 10 милијарди евра. Када се то деси, једна мала земља, као што је Србија, неће бити неважан партнер Немачке. Немачка је најважнији партнер Србије – истакао је Вучић.

                                                                                       (Старт 013)

Пројекат „Град Панчево данас – оно што остаје и сутра“ су/финансирао Град Панчево