Панчево
Полагањем венаца у Панчеву обележен Дан победе у Другом светском рату

ДАТУМ КОЈИ ОБАВЕЗУЈЕ

• Овај датум нас обавезује да негујемо истинске вредности и да не заборавимо да жртве великог зла падну у заборав – истакао је Саша Павлов, градоначелник Панчева

 

Полагањем венаца на споменике народних хероја Олге Петров, Марка Кулића и Стевице Јовановића у Градском парку у Панчеву обележен је 9. мај, Дан победе у Другом светском рату. Венце су положили представници градске власти, удружења бораца и антифашиста као и политичких странака.
У име Удружења бораца града Панчева, удружења које сваке године организује обележавање овог значајног дана, присутне је поздравио Тодор Стојановић Тоша и реч дао Срђану Божовићу, историчару из Панчева, који је у пар реченица објаснио значај 9. маја као историјског датума и дана када је свет, пре више од седам деценија, победио једно велико зло. Он је такође подсетио и на све оне који су свој живот изгубили током Другог светског рата, а међу којима је било и доста Панчеваца.
У име града Панчева окупљенима се обратио и градоначелник Саша Павлов који је нагласио да се ми, сећајући се свих оних који су свој живот дали у тој борби за слободу подсећамо да се такво зло више не сме поновити: – Овај датум нас обавезује да негујемо праве, истинске вредности, да причамо и да учимо нашу децу и омладину о тешкој историји и злу са којим се човечанство суочавало и да не дозволимо да жртве тог зла падну у заборав. А знање о томе и правилно усмеравање је најбоља превенција да се такве рушилачке идеје икад више утемеље. На тај начин настојимо да осигурамо мирну и безбедну будућност за генерације које долазе.
Ово је такође и дан кад су створени темељи модерне и уједињене европске заједнице, чији смо ми део и која је и наша прошлост и садашњост, али и наша будућност – рекао је Павлов том приликом.
Поред градоначелника Павлова, који је на спомен обележје положио венац у име Града, венце су положили још и представници Војске Србије, Удружења бораца града Панчева, Савеза антифашиста, Друштва српско-руског пријатељства, Удружења ветерана, Социјалистичке партије Србије, Покрета социјалиста као и рођаци и пријатељи бораца из Панчева који су своје животе изгубили у ратовима, од Другог светског рата до сукоба 90-тих година прошлог века.