Вршац

Отворен 18. „Винофест“, јединствени фестивал винске културе

ДА, У ВИНУ ЈЕ НЕ САМО ИСТИНА!

• Ове године сви посетиоци су могли да дегустирају преко 300 различитих вина из чак 40 винарија. Сигурна сам да ће и вршачки „Винофест“ наставити да напредује, а локална самоуправа ће још интензивније наставити да ради на развоју винског туризма и винских манифестација – поручила је Драгана Митровић, градоначелница Вршца

На Тргу Светог Теодора Вршачког, Туристичка организација Вршац, под покровитељством Града Вршца и у сарадњи са Енолошком станицом Вршац, организовала је свечано отварање 18. манифестације “Винофест“фестивала винске културе, јединственог у региону и шире.

Фестивал, који се четврти пут одржава на отвореном, отворила је градоначелница Вршца Драгана Митровић, која је присутнима пожелела добродошлицу, истичући да су вршачки винари понос Града, који настављају славну традицију вршачког виногорја.

Велико ми је задовољства што у Вршцу, сада већ традиционално, поред наших, своја вина представљају и винари из различитих крајева Србије, али и наши пријатељи и комшије из Републике Српске, Румуније, Мађарске и Северне Македоније. „Винофест“, сада већ поприма и међународни карактер.  Од како је почео да се одржава на Градском тргу, Винофест је постао доступнији и видљивији, како нашим Вршчанима, тако и гостима.

Ове године сви посетиоци су могли да дегустирају преко 300 различитих вина из чак 40 винарија. Сигурна сам да ће и вршачки „Винофест“ наставити да напредује, а локална самоуправа ће још интензивније наставити да ради на развоју винског туризма и винских манифестација – поручила је градоначелница, додајући да ће Вршац као град вина, наставити да „баштини своју вековну виноградарску традицију, да је промовише, али и остане добар домаћин.“

Градоначелница Митровић је доделила велике златне медаље за награђена вина у разним категоријама, као и награду победнику најбољег вина, а то је вино Pino Noar 2021, производ Винарије Селекта из Гудурице.

На манифестацији је учествовало 40 винарија из Србије и региона, а сам догађај је пратио велики број посетилаца, који су уживали у богатом културно-уметничком програму, квалитетној храни и вину. Као и ранијих година, фестивал је поред такмичарског, имао и продајни карактер, тако да су посетиоци поред дегустације могли и да купе вино које им се свидело.

Опште познато је да је Вршац, град под Кулом, изузетно богат плодном банатском равницом и виноградима, а кроз историју, широм Европе и по добром вину, те не чуди што је све посећенији и што оставља све туристе без даха, који једва чекају да се опет врате.

Овај викенд је посебан, јер сви посетиоци у два дана, на Тргу Светог Теодора Вршачког, могу уживати не само у винима вршачких винарија, већ и из винарија из Панчева, Темерина, Инђије, Александровца, Горњег Милановца, Земуна, Крушевца, Сомбора, Северне Македоније, Мађарске, Румуније и Републике Српске.