(Фото: Википедија)

Панчево

Основано још једно друштво српско-руског пријатељства

У СЛАВУ ГРОФА РАГУЗИНСКОГ

• У Панчеву је основано још једно друштво српско-руског пријатељства, под именом „Гроф Сава“

Друштво је, по речима једног од његових оснивача и председника Мирослава Мишка Радуловића, међу првима у новије доба, почело да окупља потомке руских избеглица, сународнике и поштоваоце руске културе, историје и да, на свој начин, даље развија вишевековне добре односе између српског и руског народа. Друштво носи име по најпознатијем и најзаслужнијем човеку са ових простора у руској историји, грофу Сави Владиславићу Рагузинском.

Одмах по обављању послова око регистровања, Друштво предузима и прве кораке у организовању манифестација из свога опуса активности, тако да ће за Дан победе, 9. маја, у сали Дома културе у Старчеву, и уз несебичну помоћ руководства Дома, бити организован велики концерт, у којем ће учествовати хор студената славистике, под диригентском палицом проф. Андреја Тарасова.

Већ два дана након тога, 11. маја, Друштво, у спомен на члана Иницијативног одбора за оснивање друштва, Павла Орлова, преминулог почетком маја прошле године, иначе, интернационалног шаховског мајстора и једног од највећих шахиста у историји панчевачког шаха, у башти ресторана “Падрино”, организује брзопотезни турнир (десет минута по играчу) уз учешће неколико интернационалних мајстора, за које су обезбеђене пристојне награде.