ЈЕДИНСТВЕНА... манифестација од значаја, не само за општину Ковин, већ знатно шире

Баваниште

Одржана културна манифестације „Дани ћирилице“, по 20. пут

ПРЕСТОНИЦА СРПСКОГ ПИСМА

• Ове године, деца су писала, везла, цртала… све то на тему – Слобода, и све на ћирилици, што се већ подразумева

Баваниште је, у  суботу, 22. маја,  у предивном мајском дану засијало „ћирилично“, како то већ бива већ двадесет година у ово време, када ово јужнобанатско село постаје престоница српског писма. У Србији, манифестацију сличну баваништанским „Данима ћирилице“, има и Бајина Башта.

Ове године, деца су писала, везла, цртала… све то на тему – Слобода. На овогодишњој  манифестацији, од  2031 рада, 449 су били литерарни, 375 илустрација, 1314 калиграфских радова и иницијала, 107 вез радова и 106 лутака.

Поводом јубилеја, онима који су највише допринели трајању овог Сабора, уручене су захвалнице исписане златним. разуме се, ћириличним,  словима.

Признања су уручена у Светосавском дому, односно, парку испред Српске православне цркве.
Иначе, све је почело 2002, а на иницијативу истинских заљубљеника у баштињење свега оног најбољег, од обичаја, вере, језика и писма српског народа – Баваништанца Аце Обрадовића (нажалост, прерано преминулог, по којем је постхумно названо културно-уметничко друштво „Аца Обрадовић“, које наступа као део овог Дечјег сабора) и Вере Секулић, уз подршку Вукове задужбине, Матице српске, сеоске школе, библиотеке, СПЦ, а касније и Министарства просвете Републике Србије, некадашњег Министарства за дијаспору, затим Министарства културе и информисања, као  и Општине Ковин.

Сабор је пре двадесет година покренут са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.
Скупштина општине Ковин је, крајем 2017. године, једногласно донела одлуку којом овај сабор постаје „манифестација од значаја за општину Ковин“, што јој даје посебан, али заслужени статус, с обзиром на трајање и број деце и младих, њихових ментора и културних посленика уопште, које окупља – поред деце из целе Србије, стиже на десетине радова из дијаспоре, са свих континената.

Током ових 20 година, на конкурсима  је учествовало више од 68.000 деце и њихових ментора.

(Према: Опш. сајт)

Пројекат „Општина Ковин – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.