И БАЛОНИ... као симбол срећног и разиграног детињства

Вршац

Одржана централна манифестација поводом „Месеца родитељства“

ЗАЈЕДНИЧКИ У СРЕЋНО РОДИТЕЉСТВО

Све  активности  на манифестацији пажљиво су припремане, са циљем истицања важности подршке  родитељству у раном развоју деце у најосетљивијем периоду, који од посебног значаја за целокупан развој личности – истакла је већница Маја Ристић Лажетић

 

Данас је на Тргу Светог Теодора Вршачког, поводом обележавања Месеца родитељства“, одржана централна манифестација под називом „Заједничким корацима у срећно родитељство“. 

У оквиру манифестације организоване су разноврсне интерактивне активности путем којих су представљене мере проналитетне политике коју реализује Град Вршац, у сарадњи са својим установама из области здравствене и социјалне заштите и образовања.

На манифестацији су присуствовали чланови Градског већа, као и представници Дома здравља Вршац, Центра за социјални рад и Предшколске установе „Чаролија“, који су путем ових активности представили мере подршке родитељству, мере заштите и бриге о породици у оквиру својих области.

Присутне је поздравила већница Маја Ристић Лажетић, која је истакла да су  активности  на манифестацији пажљиво припремане са циљем истицања важности подршке  родитељству у раном развоју деце у најосетљивијем периоду, који је од посебног значаја за целокупан развој личности.
 Манифестацију су отворила деца Музичког забавишта Музичке школе „Јосиф Маринковић“ Вршац, а затворио оркестар гитара Музичке школе и солисти хармонике. Пуштање шарених балона, као симбола срећног и разиграног родитељства, означио је крај манифестације, уз учешће родитеља, деце и присутних суграђана. Догађају су присуствовали и представници СКГО-а и УНИЦЕФ-а, као сарадници на пројекту „Разиграно  родитељство“.

ГРАД БРИНЕ О РОДИТЕЉСТВУ… Маја Ристић Лажетић

Подсетимо, у оквиру мера пронаталитетне политике Град Вршац пружа:
Финансијску подршка породицама са децом, као што су родитељски додатак за прво, друго и треће дете, поклон за прво рођено дете у календарској години, суфинансирање трошкова за боравак другог детета у вртићу, суфинансирање трошкова за боравак детета у вртићу за самохране родитеље, бесплатан боравак у вртићу за треће дете и свако следеће дете, као и за децу из социјално угрожених породица, за децу из хранитељских породица, за децу са сметњама у развоју, право на регресирање бесплатне ужине ученика основних школа, суфинансирање трошкова биомедицинског подпомогнутог оплођења и ауто- седишта за децу
У оквиру мере подршке породици, Град Вршац обезбеђује материјалну помоћ за ученике и студенте, ранчеве за ђаке прваке, бесплатне уџбенике за ђаке прваке, као и за децу бораца који су ученици основне школе, награде за ученике генерација основних и средњих школа и ученике за освојена прва три  места на републичким такмичењима, бесплатне карте за превоз за све ученике основних и средњих школа, бесплатне улазнице за Градски базен за децу са сметњама у развоју и децу бораца.
Народна кухиња као и једнократна новчана помоћи за опремање деце за полазак у школу, опремање за матуру, једнократне помоћи за Новогодишње, Божићне  и Ускршње празнике, за куповину лекова, медицинских помагала и изласка младих из система социјалне заштите, изсласка жртве из насиља у породици и других вандредних ситуација обезбеђени су за децу из материјално угрожених породица.
Град Вршац редовно пружа дневне услуге у заједници, подршку за породице деце и одраслих особа  са сметњама у развоју и инвалидитетом, док Мобилни тим за социјалну инклузију Рома и Ромкиња Града Вршца функционише веома успешно већ годинама уназад.