БРОЈНИ ПРОЈЕКТИ... Милош Марков образлаже нови буџет

Опово

Одржана 9. седница Скупштине општине Опово

НОВИ, ВЕЋИ БУЏЕТ – НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

• Увећан буџет као резултат „проласка“ на готово свим републичким и покрајинским конкурсима
• У две комисије од укупно 10 чланова – осам су жене, а  жене и на челу обе комисије

Данас су се одборници Скупштине општине Опово састали по 9. пут у новом сазиву, а главна тема дневног реда била је други ребаланс овогодишњег општинског буџета.

Предлог одлуке образложио је Милош Марков, председник општине, који је нови ребаланс означио као „инвестициони“, а буџет пројектован у износу од 779.597.350 динара је резултат одобрених наменских средстава у износу од 214.720.350 динара и планираног задужења од 49.851.000 динара. Увећани буџет, по речима председника Општине Опово, последица је успешног аплицирања на републичким и покрајинским конкурсима, пошто су, истакао је Марков, „одобрени готово  сви пројекти наше општине.“

Председник општине је нагласио да су одобрени трансфери за пројекте изградње пута Опово – Дебељача, затим, објекта Предшколске установе у Сефкерину, адаптацију котларница у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ и ПУ „Бамби“ , као и за подизање ветрозаштитног појаса уз пут Баранда – Сакуле.

Што се задужења тиче, највећи износ отићи ће за асфалтирање улица у Сакулама и Баранди, око 21. милион динара, затим следи суфинансирање мини пич терена у Сефкерину, са 4,1 милион и  изградња зелене пијаце у Опову, за шта је предвиђено четири милиона. Остатак средстава утрошиће се на изградњу дечјег игралишта у Опову, теретане на отвореном у Баранди, затим, за замену котлова у школској и предшколској установи, уређење атарских путева, изградње каналске мреже…

Предраг Гинцуљ, шеф одборничке групе „Александар Вучић – За нашу децу“, подржавајужи ребаланс буџета, истакао је да је „од када је СНС на власти, напредак Општине Опово очигледан“, а похвалио је и рад Општинске управе, чијом се ажурношћу реализују бројни пројекту упркос пандемији коронавируса.

Одборници су потом донели одлуке из сфере социјалне политике и социјалне помоћи,  статуса општинскох функционера, давању сагласности о пројекту јавно-приватног партнерства, коришћења средстава остварених од накнаде за коришћење минералних сировина и геотермалних ресурса…

И као и обично, на крају седнице су и кадровска питања.

Одлуком о измени Решења о избору Савета за урбанизам, грађевинарство и стамбено комуналну делатност, разрешени су председница Кристина Крунић и члан Бранислав Маринковић, да би онда за председника именовали  Предрага Гинцуља,  а Златоја Момчилова за члана Савета.

Образована је Комисија за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Опово.  За чланове Комисије су именовани су Наташа Воденичар, Марко Митић, Наташа Бугарин, Јована Вакаресков и Драгана Антић, која ће обављати функцију председника Комисије. Такође, образована је Комисија за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини где су за чланове именовани Ивана Марков, Јелена Петровић, Саша ЈовановИвана Влах и Зорана Зивлаковић, која ће бити и председница.

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.