ДОБАР РАЗЛОГ... Александар Стевановић образлаже зашто ребаланс буџета

Панчево

Одржана 29. Скупштина града Панчева

РЕБАЛАНСОМ БУЏЕТА У НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Ради се о око 217 милиона динара подршке с виших нивоа власти за инвестиције, као што су реконструкција улица Михајла Обреновића и Димитрија Туцовића и изградња фекалне канализације на Караули и повећања безбедности у саобраћају – рекао је Александар Стевановић, градоначелник

На 29. седници Скупштине града Панчева, којој је председавао председник Тигран Киш, пред одборницама се најпре нашао предлог одлуке о ребалансу буџета Града Панчева за 2023. годину.

Разлог за ребаланс овогодишњег буџета био је посве рационалан, требало је распоредити средства добијена после спроведених конкурса ресорних министарстава Владе Србије и секретаријата Покрајинске владе.

Ево како је то образложио Александар Стевановић, градоначелник Панчева:

Град Панчево се пријавио на неколико конкурса које су расписали ресорна министарства Владе Србије и Покрајинска влада и том приликом добио пуну подршку председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије.

Ради се о око 217 милиона динара подршке с виших нивоа власти за инвестиције, као што су реконструкција улица Михајла Обреновића и Димитрија Туцовића и изградња фекалне канализације на Караули. Уговори су потписани и ускоро ће кренути реализација на самом терену. Новац који смо буџетом Града наменили за ове инвестиције, сада када смо добили подршку с виших нивоа власти, желимо да ребалансирамо како бисмо грађанима обезбедили што квалитететнији живот. Погледали смо где смо у претходних шест месеци, пре свега у функционисању комуналног система, али и да бисмо обезбедили несметано функционисање услуга система социјалне заштите, средства ћемо усмерити ка јавно комуналним предузећима и ка установама које се баве социјалном заштитом тако да ћемо имати несметано функционисање система који чине нашу локалну самоуправу“ – рекао је, између осталог, градоначелник Стевановић, истичући да је локална власт ослушкује глас грађана које су то горуће теме и у складу са тренутном ситуацијом, водећи рачуна о томе чиме располаже преусмерава средства и улаже их тамо где је то најнеопходније.

Као једна од најважнијих тачака која нам је сугерисана од наших суграђана је безбедност у саобраћају. Овим ребалансом смо одлучили да две најцрње тачке по питању безбедности саобраћаја у нашем граду семафоризујемо. Једна од тих тачака је међународни пут који пролази кроз Банатско Ново Село и укршта се са локалним путем. Годинама имамо захтеве становника Банатског Новог Села да се постави семафор на централној раскрсници у том месту, и да се та раскрсница обезбеди јер је у прошлости често долазило до најгорих саобраћајних несрећа са смртних исходом, било је и много саобраћајних несрећа са великом материјалном штетом и тешким телесним повредама. Због тога смо одлучили да у буџет Панчева уврстимо ову инвестицију. Захваљујем се Путевима Србије као управљачу пута што су нам дали услове за постављање семафорских уређаја и до краја ове године решићемо проблем који имамо на тој раскрсници у Банатском Новом Селу и и тиме добити потпуно безбедну раскрсницу на којој се, надам се, више неће дешавати тешке саобраћајне несреће – истакао је Стевановић, додајући да ће семафор бити постављен и на раскрсници улица Цара Душана и Петра Прерадовића у Панчеву.

Пошто су прихватили образложење градоначелника и ребалансирани буџет за 2023. годину, одборници су усвојили и Одлуку о постављању железничког спомен обележја на платоу иза старе железничке станице Панчево на Тамишу, затим, затим План квалитета ваздуха, као и неколико одлука из надлежности рада јавно-комуналних предузећа чији је оснивач Град Панчево.