Бела Црква

Обележен 1. октобар, Дан ослобођења Беле Цркве

СЛОБОДА ЈЕ ПОЧЕЛА ОДАВДЕ

 

Првог октобра 1944. године војска Црвене армије, у садејству са партизанским јединицама, ушла је у Белу Цркву, тако да је тај градић био прва ослобођена територија у Србији, која је од  априла 1941. била под фашистичком окупацијом немачке војске и њених савезника.

Сећајући се тог дана, представници локалне самоуправе, Дарко Богосављевић, председник општине и Милица Уљмански, заменица председника општине, положили су венце борцима палим за слободу Беле Цркве, најпре, руским војницима у Руском парку, а потом и на споменик свим жртвма фашизма, у Градском парку.

Свечаном  обележавању Дан ослобођења Беле Цркве, полагањем венаца,  придружили су су и  представници Амбасаде Руске Федерације,  Војске Србије и Министарства одбране,  чланови Друштва Српско-руског пријатељства,   представници СУБНОР-а Вршца и Беле Цркве, као и професори и ученици Техничке школе „Сава Мунћан“.

Обраћајући се окупљенима, Дарко Богосављевић, председник општине, је истакао да је обележавање овог дана од изузетног значаја за баштињење вредности антифашизма и сећања на све оне који су дали своје животе да би се потоње генерације домогле тих вредности.

СиБ

Пројекат „Општина Бела Црква – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Бела Црква.