Економија

НИС наставља развој пројекта соларних панела

ПУТЕМ ЗЕЛЕНЕ АГЕНДЕ И ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

• Један од најзначајнијих резултата овог подухвата је и значајно смањење емисије угљен диоксида за више од 600 тона годишње

 

Kомпанија НИС наставила је успешно да развија „зелени“ правац пословања реализацијом пројекта уградње соларних панела на 15 НИС Петрол и ГАЗПРОМ бензинских станица. У пројекат инсталације фотонапонских електрана у оквиру своје малопродајне мреже, НИС је до сада уложио више од 40 милиона динара, а процењено је да ће са досадашњом инсталисаном снагом укупна уштеда у набавци електричне енергије износити око 600 MWh на годишњем нивоу.

Овом најновијом инвестицијом, НИС показује да остаје доследан поштовању принципа одрживог развоја и остваривања зелене агенде, која подразумева улагање у обновљиве изворе енергије у циљу смањења емисије угљен диоксида и глобалног загревања. Имајући то у виду, један од најзначајнијих резултата овог подухвата је и значајно смањење емисије угљен диоксида за више од 600 тона годишње.

Електрична енергија произведена соларним панелима се користи за потребе самих малопродајних објеката, док се потенцијални вишкови шаљу у дистрибутивну електричну мрежу, чиме НИС добија статус купца-произвођача. НИС је прва нафтна компанија у Србији која је спровела уградњу соларних панела на својим бензинским станицама. На овај начин НИС додатно наставља да јача енергетску ефиканост и прави значајне кораке у процесе енергетске транзиције.

У наредној фази планирана је инсталација соларних електрана на још 30 објеката унутар малопродајне мреже НИС-а, као и на друге објекте компаније. Завршетак пројекта уградње соларних панела на још 30 малопродајних објеката НИС-а очекује се средином 2024. године, чиме ће укупна инсталисана снага соларних панела на бензинским станицама достићи снагу од 1,6 МWp.