ДЕМОНСТРАЦИЈА СПРЕМНОСТИ... без изненађења у било којој непредвиђеној ситуацији

Панчево

Недеља Црвеног крста обележена на начин како то Црвени крст већ чини

И ПОРУКА: ЗАЈЕДНО СМО НЕЗАУСТАВЉИВИ

• Недеља Црвеног крста обележена је и ове године у Панчеву низом активности којима је ова организација показала да је сасвим заслужено централна организација када је у питању хуманитарни рад и помоћ онима којима је помоћ потребна

Црвени крст Панчево је хуманитарно, независно, непрофитно и добровољно удружење грађана, основанo за територију града Панчева 1881. године као организације која помаже надлежним органима града Панчева у хуманитарној области и као такво саставни је део Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије. Мисија организације Црвеног крста је да олакшава људску патњу, а задаци су му да пружа помоћ угроженим лицима у случају ратних сукоба, природних, еколошких или других несрећа, спасава угрожене животе и здравље људи и шири знања о међународном хуманитарном праву као и да превентивно делује и просвећује грађане у области здравствене и социјалне заштите и унапређује хуманитарне вредности у друштву и да, у случају стања потреба, пружа социјалну заштиту и збрињавање. Своју делатност Црвени крст спроводи кроз следеће програме: Промоција и омасовљење добровољног давалаштва крви, Здравствено преветивна делатност, Прва помоћ, Социјална делатност, Рад са младима, Припрема и деловање у несрећама, Дифузија и истраживање хуманитарног права а ту су и Служба тражења и Борба против трговине људима.

Црвени крст Панчево већ дуги низ година успешно реализује вршњачке едукације у школама, семинаре, трибине, пројекте на тему превенције трговине људима, превенције психоактивних супстанци, превенције ХИВ-а, промоције хуманих вредности, добровољног давалаштва крви, безбедност у саобраћају као и курсеви прве помоћи за основце и средњошколце и други слични програми. Црвени крст Панчево све то не би успео да оствари без преко 200 волонтера и многобројних сарадника који несебично дају своје време и енергију за реализацију наведених програма.

Као и сваке године до сада, тако је и ове, од 8. до 15. маја у целом свету, а тако и у Панчеву низом активности обележена Недеља Црвеног крста, ове године са слоганом “Заједно смо незаустављиви”. Тако су током ових недељу дана Панчевци донирали велике количине половне одеће и обуће коју је Црвени крст овог града поделио социјално угроженим породицама као и корисницима Дома “Срце у Јабуци” и Дома за слепа и слабовида лица “Збрињавање” у Панчеву. Волонтери Црвеног крста Панчево однели су и поделили пакете хране и хигијене породицама у заштићеном становању на Стрелишту као и бројним старачким домаћинствима са територије града. Породице чија деца похађају ШОСО „Мара Мандић“ исте пакете су могли подићи у просторијама Црвеног крста Панчево. Током Недеље Црвеног крста организован је и дуго очекивани сусрет волонтера сениора и то након једногодишње паузе због пандемије новог Корона вируса.

Поред тога, 15. маја је одржана показна вежба волонтера панчевачког Црвеног крста из прве помоћи и безбедности у саобраћају. Вежба је подразумевала симулацију судара два путничка возила са више повређених где су екипе прве помоћи Теренске јединице Црвеног крста Панчево пред већим бројем својих суграђана показали висок степен уиграности, неопходно знање и вештину као и брзу реакцију на терену али и сарадњу са другим спасилачким службама која је била на највишем нивоу. Вежба је реализована уз подршку Града Панчева, градске Агенције за безбедност саобраћаја и Паркинг сервиса ЈКП “Хигијена”.

У оквиру обележавања Недеље Црвеног крста, а у сарадњи са Предшколском установом “Дечија радост” из Панчева, 13. маја у панчевачком вртићу “Петар Пан” одржан је Дечији сајам борбе против трговине људима на којем су едуковани волонтери Црвеног крста Панчево на интерактиван и занимљив начин, користећи дидактички материјал специјално намењен овој узрасној групи, представили деци предшколског узраста озбиљну тему трговине људима, са тежиштем на ризичним облицима понашања и адекватним мерама опреза. Деца су уживала у игроликим активностима, те се кроз авантуре Мише и Маше, анимираних јунака посебно осмишљених за потребе програма борбе против трговине људима Црвеног крста Србије, забавили и научили нешто ново. Овај Сајам је одржан као део Програма борбе против трговине људима, који је подржан од стране Града Панчева и представља реализацију још једне мере из Акционог плана града Панчева у области превенције, сузбијања и отклањања последица трговине људима за 2021. годину.

Поводом обележавања Међународног дана Црвеног крста организовано је и такмичање „Шта знаш о Црвеном крсту?“ за волонтере ове организације. На овом такмичењу које је организовао Црвени крст Војводине, волонтер панчевачке организације Црвеног крста Вукадин Несторовић заузео је треће место.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево