ОТИСЦИ ДУШЕ... Нада Ранковић

Сусрети

Нада Ранковић, песникиња, чланица Удружења књижевника  „Прота Васа Живковић“

ЕТО, ПИШЕМ ВЕШТО, СВАШТА НЕШТО

• После тога одважих се ја и још четири књиге написа…

Ових дана изашла је из штампе и четврта књига песама панчевачке песникиње Наде Ранковић. Књига са називом „Сва моја детињства“ наишла је на изузетан пријем код читалачке публике, љубитеља Надиног специфичног начина комуницирања са собом посредством самих читалаца, који у тој комуникацији препознавају и своју свакодневицу, са јасном поруком да она има и своје сутра.

Иначе, за Надин првенац „Пишем вешто, свашта нешто“ криве су њене кћерке, које су њене песме, мимо њеног знања, одштампале, укоричиле као  дипломски рад и на тај начин честитале својој мајци њен педесети рођендан. А онда је дошла на ред и идеја о штампању Надине прве књиге песама. И идеја је преточена у стварност. Књига је достигла тираж од 600 примерака, што је за песника почетника, још неафирмисаног међу љубитељима поезије, био и те како  подстицајан фактор да се крене у нове изазове.

ПЕТА ПО РЕДУ… промоција књиге „Сва моја детињства“

Како Нади за тако нешто и не треба превише подстицаја осим оних који иде из њене душе и њеног срца, то је било сасвим довољно да се убрзо на тржишту књига поезије појаве „Изданци распеване душе“, онда „Онако успут“, па „Дечји отисци у срцу“, и ево, ових дана, и „Сва моје детињства“, књига поезије чија је промоција, 26. маја, наишла на изузетан пријем публике у препуној сали Градске библиотеке у Панчеву.

Нада Ранковић је чланица панчевачког Удружења књижевника „Прота Васа Живковић“, као и још неколико београдских књижевних удружења. Њене песме штампане су у преко 30 зборника поезије, а појављивале су се и у новинама, па чак и у Аустралији, у „Српском гласу“. Наравно да ни Старт 013 није пропустио прилику да са особитим задовољством објави неколико Надиних песама. Неке њене песме преведене су и на македонски језик и штампане у часопису за књижевност, културу и уметност „Видело“. Сем тога, десет њених стихотворина била су инспирација за композиторе да од њих направе шест дечјих песама и четири баладе.

Питали смо Наду да нам нешто каже о себи, и ево шта нам је рекла. У њеном стилу, ништа неочекивано.

-Рећи ћу вам нешто о себи сада, некада беше Шушњар, сад Ранковић Нада. Рођена сам давне шездесет и неке у једној воденици крај Мрежнице реке. Ту сам савладала прва слова, а у Панчеву стицала знања нова. Маштала о просвети, учила за ћату, а као кондуктер зарађаујем плату. Животне догађаје бележим вешто, тако наста мој првенац „Пишем вешто, свашта нешто“. После тога, одважих се ја, те још четири књиге написа. У Панчеву створила сам своје мало царство, породицу и дом, највеће богатство“.

То је Нада. Треба је упознати.

Можда ћете више сазнати и о себи!

С. Батало