ТО ЈЕ ТО... Сања Петровић, председница Општине Ковин

Ковин

Локални акциони план за родну равноправност за општину Ковин на делу

ЛЕПШИ ПОЛ У ШТО ЛЕПШЕМ ОКРУЖЕЊУ

• У серијалу представљања Локалног акционог плана за родну равноправност за општину Ковин, завршавамо са темама о положају жена и њихове заступљености у органима локалне самоуправе, установама културе и удружењима, као и о мерама локалне самоуправе за активнију улогу жена у свим тим областима друштвене реалности

ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

У последња два скупштинска сазива у општини Ковин број одборница је у складу са изборном квотом прописаном за мање заступљени пол. У скупштинском сазиву 2017 – 2020. било је 16 жена, а у актуелном сазиву има их 19, од укупно 45 одборничких места.

Општина Ковин има начелницу Општинске управе, а од четири одељења у управи, на руководећим местима су две жене (Одељење за буџет и финансије и Одељење за јавне службе и општу управу) и два мушкарца (Одељење за привреду, имовинско-оравне послове и послове локалног економског развоја и Одељење за урбанизам и стамбено-комуналне послове). У Општинској управи запослено је 33 мушкарца и 59 жена. У ЈП „Ковински комуналац“ запослено је 107 мушкараца и 29 жена, ЈП „Ковин гас“ има запослених 15 мушкараца и осам жена, Дом здравља Ковин има 47 запослених мушкараца и 133 жене, у Центру за културу је запослено шест мушкараца и пет жена, Библиотека „Вук Караџић“ има два запослена мушкарца и седам жена, ПУ „Наша радост“ има 49 запослених жена, Туристичка органиазција има три запослене жене, док Установа за спорт има четири запослена мушкарца и једну жену.

Општина Ковин има усвојене бројне акте од значаја за грађане и грађанке, између осталог:

 • Локални акциони план за унапређење положаја избеглих, интерно расељених лица, повратника по Споразуму о реадмисији, тражилаца азила и миграната у потреби, без утврђеног статуса у општини Ковин;1

 • Локални акциони план запошљавања општине Ковин за период од 2021. до 2023. године;

 • Локални акциони план за унапређење положаја Рома и Ромкиња на територији општине Ковин за период 2021-2023. године;

 • Одлука о финансијској подршци за новорођену децу на територији општине Ковин;2

 • Одлука о финансијској помоћи незапосленим породиљама;3

 • Одлука о утврђивању права на регресирање трошкова боравка у Предшколској установи за треће дете, односно четвртог реда рођења;4

 • Одлука о утврђивању права на регресирање трошкова превоза ученика средњих школа у међумесном саобраћају.5

КУЛТУРА

Општина Ковин има две установе културе: Центар за културу и библиотеку „Вук Караџић“. Програми који се реализују током године су: позориште (16%), биоскоп (28), книжевне вечери (20%), музички програм (8%), изложбе слика (28%).

Репертоар позоришта чине представе за децу, представе аматерских позоришта, професионалне представе, стенд-ап комедије. Подаци показују да су жене чешћи посетиоци позоришта. Биоскопски програм се одвија свакодневно, филмови који се пројектују прилагођени су за децу и одрасле, а у летњем периоду се приказују и циклуси филмова кинематографија одређених земаља. Одрасли најчешће посећују биоскоп, осим за 3Д анимиране филмове, које чешће посећују деца.

У галерији установе Центар за културу на две недеље се излажу слике уметника. У октобру се одржава манифестација „Октобарски ликовни салон“, а у току године одржавају се и „Сусрети ликовних стваралаца општине“ на којима су изложена уметничка дела уметника са територије општине. Нови пројекат „Мајстори српске фотографије“ намењен је стварању нових и очувању старих фотографија. У областима скулптуре и карикатуре, излагачи су већином мушкарци, уметничка дела излажу скоро подједнако и мушкарци и жене, док фотографије више излажу жене.

Књижевне вечери се одржавају у библиотеци до два пута месечно, а у питању су промоције књига и поетске вечери. Поред тога, обележава се и Међународни дан књиге и Светски дан поезије. Већи је број жена посетилаца ових вечери.

У Центру за културу се годишње одржавају три музичка фестивала, „Клинци певају хитове“ на ком наступају деца основних школа, фестивал „БОМБ“ који окупља познате музичке групе који изводе џез, поп и рок музику и који највише окупља омладину, као и тек зачет етно фестивал „Срма“ који је међународног карактера, на коме наступају извођачи-млади из братских општина Кавадарци – Северна Македонија и Ковин – Србија. Жене су претежно извођачи на дечјем фестивалу и фестивалу традиционалне музике, док су на фестивалу џез, поп и рок музике, извођачи претежно мушкарци.

Планиране манифестације oпштине Ковин за 2022. годину су бројне (преко 40) и остварују се у сарадњи локалне самоуправе, Туристичке организације, Центра за културу са месним заједницама и удружењима грађана, културно уметничким друштвима, коњичким клубовима, одредом извиђача, уметничким друштвима и др.

Одлукама које је донела СО Ковин, три локалне манифестације имају карактер „Манифестације од значаја за општину Ковин“ и то: „Дани ћирилице“, чији је носилац истоимено удружење из Баваништа – неговање ћириличног писма, српског језика и православне вере и обичаја (у мају, централни програм на дан Ћирила и Методија); „Стари Лала“, носилац истоимена секција Општег удружења приватних предузетника општине Кових – неговање старих заната, предузетништва и традиционалних банатских обичаја (трећи викенд у јуну); „Дани мађарске кухиње“, носилац МЗ Скореновац и КУД „Петефи Шандор“ – гастрономска манифестација (други викенд у октобру). Учесници су подједнако припадници оба пола.

УДРУЖЕЊА ЖЕНА

Према доступним подацима из 2020. године, у општини Ковин има укупно 94 удружења грађана. Постоји велики број удружења особа са инвалидитетом и удружења пензионера, као и неколико женских удружења и актива: „Ковинка“ из Ковина; Удружење жена „Шумарак 2“; Удружење жена „Гај“ из Гаја; Удружење жена „Велико храбро срце“ из Малог Баваништа; „Вредне руке жена Ковина“; Актив жена Прве месне заједнице Ковин; Актив жена Шумарак и Актив жена „Дуга“ из Баваништа.

У току 2021. године, опредељено је више од четири милиона динара удружењима грађана, посебном одлуком о расподели средстава за финансирање/суфинансирање програма и пројеката, а по основу јавног конкурса који је расписало Општинско веће општине Ковин.

Активности удружења жена и актива месних заједница:

 • Ломљење божићне чеснице, у организацији Актива жена Прве МЗ Ковин

 • Ускршњи посни дани, у организацији удружења жена „Вредне руке жена Ковина“

 • Кифлијада, у организацији Актива жена „Дуга“ Баваниште

 • Сармијада, у организацији удружења жена „Велико храбро срце“ Мало Баваниште

 • Такмичење у аранжирању цвећа, у организацији удружења жена „Шумарак 2“

 • Гулашијада у Шумарку, у организацији Актива жена „Шумарак 1“

 • Банатски фруштук, у организацији Актива жена Прве МЗ Ковин

 • Грожђенбал у Шумарку, у организацији Актива жена „Шумарак 1“

 • Крофнијада, у орханизацији удружења жена „Шумарак 2“

 • Сармијада, у организацији удружења жена „Вредне руке жена Ковина“