ЦЕНТАР ПАНЧЕВА... да овакво небо буде и над периферним деловима града - зими

Панчево

Локална самоуправа и ове године грађанима рефундира средства за увођење гаса

ЦИЉ ЈЕ ЈАСАН – ЗА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ

• Панчево је први град у Србији који је планирао и издвојио средства у буџету за помоћ индувидуалним домаћинствима око прикључивања на гасну мрежу
• Уз помоћ Града до сада гасификовано 201 домаћинство

У оквиру Програма за заштиту животне средине, а у циљу смањења броја оних који се греју на чврста горива, Град Панчево од 2016. године из буџета издваја средства за суфинансирање прикључења грађана на гасну мрежу, све са циљем смањења загађености ваздуха у зимском периоду.

По речима Александра Стевановића, локална самоуправа Града Панчева је прва у Србији која је на овај начин, кроз новчану помоћ индивидуалним домаћинствима, почела да решава тај горући проблем свих градова у којима се за грејање користи угаљ.

Катарина Бањаи, већница задужена за заштиту животне средине, подсећа управо на ту чињеницу, да се у зимском периоду повећава концентрација суспендованих материја, и да Град Панчево од 2016. сваке године издваја средства из буџета како би се било све мање оних који користе угаљ за грејање. По њеним речима, за 2016. и за 2017. годину, за субвенционисање прикључивања на гасну мрежу издвојено је по 2.000.000 динара, да би ове године за ту намену била обезбеђена средства у износу од 4.000.000 динара.

Издвајање више средства је и последица тога што је Србија-гас гасификовао и још неке делове града Панчева, а све са циљем, како каже Катарина Бањаи, да се грађанима олакша прикључење на гасну мрежу „како би се што пре осетило побољшање квалитета ваздуха, јер је још увек већи број домаћинстава која користе чврсто гориво у односу на она која користе гас, који је знатно чистији енергент“. Иначе, до сада је, уз помоћ Града, гасификовано 201 домаћинство.

Сви грађани испред чијих кућа пролази гасна инфраструктурна мрежа, а то су они са територије Горњег Града, Стрелишта, Старог Тамиша, Војловице, Тесле, дела Мисе, дела Котежа, као и дела теиторије МЗ Центар, могу се обратити Градској управи Града Панчева, како би добили 30.000 динара помоћи у поступку прикључивања на гасну инфраструктуру, а која је у власништву Србија-гаса.

За ближе информације, контакт телефон 308-826, Биљана Ђордан.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево