СВЕ ПОД КОНТРОЛОМ.... Данијела Лончар

Ексклузивно

За Старт 013 пише Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског управног округа

ИГРАМО ВАЖНУ УТАКМИЦУ – ПОБЕДИЋЕМО!

• Сарадња, пословна комуникација, координација у раду са подручним јединицама министарстава и покрајинских секретаријата је на изузетном нивоу, као и сарадња са локалним самоуправама округа
• Решени смо да антиципирамо ствари и преузмемо виши степен одговорности у реализацији стратешких циљева
                • Јужни Банат спада у ред најбезбеднијих региона у Републици Србији   

Јужнобанатски управни округ иза себе има веома успешну годину. У складу са функцијом на којој се налазим, учинила сам максимални напор да у периоду за нама, у оквирима својих надлежности, допринесем да Јужни Банат постане средина у којој владају закони, а прописи и обавезе поштују у циљу стварања уређеног система за једноставнији живот свих нас.

Сарадња, пословна комуникација, координација у раду са подручним јединицама министарстава и покрајинских секретаријата је на изузетном нивоу. Управо ова динамика рада довела је Јужни Банат у сам врх када су у питању резултати рада. Управо смо ми пуно пута били прави пример успешно обављеног посла, што нас је довело у позицију да управо наш округ буде носилац бројних пројеката.

ПРОЈЕКТИ

Успешно је започет пилот пројекат Е-инспектор и прави резултати рада се очекују у наредном периоду. Софтвер представља велики корак у реформи инспекција чијом употребом се по први пут креира и картотека комплетне привреде Србије, коју ћемо по резултатима надзора моћи јасно категорисати,  и самим тим усмерити ресурсе. Jедан од најважнијих бенефита овог софтвера је уједначавање инспекцијске праксе, па се неће дешавати да два различита инспектора пишу битно различите управне или казнене мере.

Дигитализација није само техничко-технолошки процес, то је пре свега друштвени процес. Море изазова је пред нама, али добра и ефикасна управа је гарант боље и ефикасније примене закона и поштовање рокова. Решени смо да антиципирамо ствари и преузмемо виши степен одговорности у реализацији стратешких циљева.

У циљу побољшања пословног окружења, претходне године отпочео је и  Пројекат сарадње округа са Регионалном привредном комором, под називом „Дан отворених врата“. Сам пројекат реализован је као радни дан у коме су привредници имали могућност да разговарају са инспекцијским службама и том приликом разјасне све оне недоумице са којима се сусрећу у свакодневном раду. Циљ овог пројекта је да се успостави уска сарадња привреде и инспекција и тиме разбију досадашње предрасуде и створи амбијент који ће привући и све друге инвеститоре, а оне који су били скептици охрабри да се ухвате у коштац са временом и крену у реализацију дуго сањаног сна, покретања сопственог бизниса. Дани отворених врата организоваће се и у осталим општинама и градовима Јужног Баната.

БЕЗБЕДНОСТ

Окружни штаб за ванредне ситуације Јужнобанатског управног округа испунио је све своје обавезе у складу са Годишњим планом рада, а година за нама била је стабилна, ситуација задовољавајућа, осим пожара на отвореном у летњим месецима. У организацији Министарства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације и Шведске агенције за ванредне ситуације, одржана је командно-симулациона вежба за припаднике Окружног штаба. Главни циљ реализације овог тренинга био је смањење ризика кроз унапређењу координацију у управљању ванредним ситуацијама, чиме је Јужни Банат још једном показао да води бескомпромисну борбу за стварање још бољег амбијента за живот свих грађана и грађанки.

Поводом Дана државности и ове године уручене су награде најбољим припадницима служби безбедности и одбране Јужног Баната и на тај начин желела сам да укажем на важност добре организације, поштовање мукотрпног рада и пожртвовања. Захваљујући управо таквој организацији и посвећеног односа послу и раду, Јужни Банат и у 2019. години је спада у ред најбезбеднијих округа на територији Републике Србије.

МОДЕРНИЗАЦИЈА

Учешће у Координационој комисији за инспекцијски надзор Владе Републике Србије искористила сам да допринесем побољшању рада инспекцијских служби на нивоу Републике Србије. Комисија чини сваки напор да повећа ефикасност и транспарентност у раду, да усаврши контролне листе, предлаже Упутства за поступање инспекција по представкама грађана и правних лица у вези са институтом злоупотребе права, такође, даје смернице за формирање ходограма поступања радних група.

Влада Републике Србије усвојила је трогодишњи план запошљавања младих инспектора, као и нове моделе опремања инспекција. У међувремену, важно је да сви заједно као равноправни тимски играчи радимо на  увођењу нових алата који повећавају ефикасност надзора, али и на подизању како људских, тако и материјалних капацитета инспекција, јер без довољног броја мотивисаних инспектора нећемо постићи крајњи ефекат. Успели смо да укажемо на постојање проблема у погледу недостајућег броја инспектора, спроведемо функционалну анализу  расположивих капацитета, да обезбедимо запошљавање младих, а сада је наш задатак да обезбедимо правилну територијалну распоређеност како  би се остварио што квалитетнији  инспекцијски надзор и тиме дали допринос јачању привредног амбијента државе Србије.

Ажурирање адресног регистра којим се обједињује укупно 11 евиденција био је један од примарних задатака у претходној години, који се приводи крају. Локалне самоуправе нашег округа су вредне и своје задатаке обављају врло посвећено и професионално, и то је за сваку похвалу, у наредном периоду очекујемо да све локалне самоуправе заврше започето. На самом почетку реализације пројекта, Србија је имала око три милиона назива улица без кућног броја. Ажурирањем регистра стварамо јединствени регистар који ће бити основа, односно чије податке ће користити све инстутуције и управо је то главни бенефит реализације овог пројекта.

ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

    Када је у питању сарадња са локалним самоуправама, амбијент Јужног Баната говори о томе, а ја могу да се похвалим да је сарадња са председницима општина и градоначелницима градова одлична. Инвестициони амбијент је значајно побољшан, па је тако Јужни Банат богатији с једне стране, за два велика инострана инвеститора, а с друге стране, уложено је пуно у путну и железничку инфраструктуру, у домове здравља и предшколске установе и остале образовне институације, у реконструкцију локалних путних праваца и кружних раскрсница, као на пример пут Владимировац- Девојачки бунар, Баранда-Сакуле-Идворска раскрница, траса пута у општини Ковачица, велики број улица у Вршцу и Белој Црви, и велики број започетих пројеката који су у поступку реализације. Заједно смо сведоци да јужни Банат почиње поново да сија правим сјајем.

Играмо важну утакмицу, и све што радимо радимо у најбољој намери да помогнемо у реализацији стратешки дефинисаних циљева Владе РС и председника Александра Вучића. Пред нама је јако важна година, изборна година. Направљен је план рада, дефинисани су радни задаци и постављени циљеви. У наредном периоду нас очекује још интензивнији рад, а резултати неће изостати.