ИТ

Дигитализација у нафтној индустрији

У ДИГИТАЛНОМ ПОРТФОЛИЈУ НИС-А ИМА ОКО 110 ПРОЈЕКАТА

• Поред осталог, НИС је формирао и дигиталну лабораторију у којој се запослени баве развојем дигиталних пројеката у нафтној

Нафтну индустрију многи доживљавају као конзервативну, не претерано склону брзим променама. Међутим, нафтни сектор је један од оних који се убрајају у најиновативније и који непрестано модернизује своје технологије и опрему. Иако нафту тешко можемо да замислимо као дигитални производ, дигитализација у нафтној индустрији је много присутнија него што на први поглед изгледа.

Чињеница да крајњи потрошач то не види, као на пример код трговинских ланаца који, уз пар кликова, испоручују намирнице без одласка у продавницу, апсолутно не значи да нафтни сектор не ради на дигитализацији свог пословања. Напротив, дигитализација пословања нафтних компанија, не само да олакшава неке свакодневне активности за потрошаче на бензинским станицама, већ својом трансформацијом даје значајан допринос у ширем контексту – екологији, безбедности и повећању енергетске ефикасности.

У нашој највећој нафтној компанији, НИС-у, наводе да процес дигитализације реализују већ неколико година и да дигитални портфолио компаније има око 110 пројеката. Они се тичу свих области бизниса, од истраживања и производње нафте и гаса, до управљања људским ресурсима. Поред осталог, НИС је формирао и дигиталну лабораторију у којој се запослени баве развојем дигиталних пројеката у нафтној индустрији. Тако, између осталог, оператери НИС-а имају прилику да се уче на виртуелним нафтним пољима који су верни приказ постојећих поља. У Рафинерији нафте у Панчеву спроведен је пројекат предиктивног откривања кварова путем ког компјутери на основу великог броја података предупређују неплански застој постројења. У НИС-у још наводе да ће и даље развијати дигиталне пројекте и да су због тога остварили сарадњу са водећим образовним установама у овој области, као и са ИТ заједницом, како би се цео процес убрзао.

МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА ПОВЕЋАЛА  ПРОДАЈУ ГОРИВА
   Пандемија ковида 19, која траје већ дуже од годину дана, донела је бројне промене. Између осталог, знатно се мењају навике потрошача који се сада опредељују за куповину и плаћање робе путем интернета, много чешће него што је то био случај пре короне.     Пратећи ове трендове, реаговале су и компаније на домаћем тржишту, прилагођавајући се новим навикама купаца. Између осталог, обезбеђено је да се дигиталним путем плаћа гориво, јер је НИС, као највећа домаћа малопродајна мрежа, увела могућност плаћања горива путем мобилне апликације drive go. Из НИС-а наводе да су на овај начин током 2020. године продали више од милион литара горива, што је доказ да је овај начин плаћања заживео међу домаћим возачима.
   Поред тога, на пумпама НИС-а могуће је и инстант плаћање на продајном месту помоћу посебног кода, у сарадњи са Поштанском штедионицом.