ДО СЛЕДЕЋЕГ... Анди Шмит, Катарина Бањаи, чланица Градског већа Панчева, Јована Стојановић, запослена у предузећу Бросе и Матијас Тупи

Саопштење за медије

Бросе озелењава Панчево: 35 стабала јавора за чистији ваздух и здравију планету

КОРАК КА ЗЕЛЕНИЈОЈ, ОДРЖИВИЈОЈ БУДУЋНОСТИ

Чврсто верујемо да је одрживо пословање и наша дужност – према компанији, животној средини и читавом друштву – истакао је Анди Шмит, директор за људске ресурсе у компанији Бросе

У циљу доприноса лепшој и здравијој животној средини за грађане Панчева, компанија Бросе засадила је 35 стабала јавора дуж Улице Светозара Шемиц́а, у близини будуће главне аутобуске станице. Ова иницијатива наглашава посвећеност немачке компаније очувању животне средине и представља њен допринос зеленијој будућности заједнице у којој послује.

Церемонији садње присуствовали су представници Града Панчева, као и многобројни партнери и сарадници компаније. Акција озелењавања спроведена је у сарадњи са ЈКП “Зеленило” Панчево. Запослени у компанији, која је четврти светски добављач компоненти за аутомобилску индустрију, лично су дали свој допринос садњи као волонтери.

„За нас у Бросеу одрживост није само популарна реч. Она је дубоко укорењена у нашу корпоративну стратегију и служи као водећи принцип у одлукама које доносимо, с циљем да већ за годину дана достигнемо климатску неутралност у процесима где год послујемо. Чврсто верујемо да је одрживо пословање и наша дужност – према компанији, животној средини и читавом друштву. Стабла јавора која данас садимо не само да ће улепшати окружење и обезбедити чистији ваздух на локацији на којој се свакодневно окупља велики број грађана Панчева, већ су она и корак ка зеленијој, одрживијој будућности каквој Бросе тежи“, истакао је Анди Шмит, директор за људске ресурсе у компаније Бросе.

Дрвеће је природни „чистач“ ваздуха, а озелењавање важна мера за управљање квалитетом ваздуха, нарочито у градовима као што је Панчево, које се често високо котира на листама најзагађенијих градова. Једно одрасло стабло може да уклони и до 50 кг прашине и других загађивача из ваздуха. Истовремено производи довољно кисеоника за две одрасле особе и апсорбује преко 25 кг ЦО2 годишње, због чега је драгоцени савезник у борби против климатских промена. Дрвореди су у градовима такође важан терморегулатор у летњим месецима јер снижавају температуру ваздуха.

Улагање у животну средину једна је од мера које Бросе спроводи у тежњи да достигне амбициозне еколошке циљеве – да до 2039. постане угљенично неутрална компанија и да постигне климатску неутралност у пословању на свим локацијама на којима послује до 2025. године. У оквиру ових мера, план је да се користе само обновљиви извори енергије од 2025. године, уз годишњи пораст енергетске ефикасности од три одсто.

Значајан допринос одрживости Бросе остварује и кроз развој самих производа. У свим фазама процеса користе се рециклирани материјали и циркуларни дизајн како би се смањио отпад. Примера ради, рециклирањем драјвова за е-бицикле годишње се уштеди 240 тона емисија ЦО2.

„Више од две деценије, Бросе бележи и процењује емисије ЦО2 својих производа током целог животног циклуса како би континуирано побољшавао њихов еколошки отисак. Наш најзначајнији механизам за унапређење одрживости је развој производа“, нагласио је Матијас Тупи, директор фабрике Бросе Панчево.

ДРВО ПО ДРВО… у акцији је учествовала и Катарина Бањаи, чланица ГВ Панчева за животну средину

Важну улогу у развоју производа и иновативних решења има центар за истраживања и развој у Панчеву. Пут од идеје до успешних производа који чине важне компоненте за аутомобиле, е-бицикле и е-скутере одвија се баш овде, у фабрици која запошљава више од 700 људи, махом високообразованих стручњака.

Фабрика у Панчеву је део Бросе групе, породичне компаније која је једна од пет највећих добављача у ауто индустрији. Сваки трећи нови аутомобил широм света опремљен је бар једним Бросе производом. Паметна решења компаније за приступ возилу и унутрашњост пружају већу удобност и флексибилност. Иновативни концепти управљања топлотом повећавају ефикасност и доприносе заштити животне средине и климе. Бросе приступ разумевању система омогућава нове функције у свим врстама возила – било на четири или на два точка. Укључујући заједничко предузеће Бросе Ситех, компанија запошљава око 32.000 људи на 68 локација у 24 земље – каже се у саопштењу предузећа Бросе Панчево.

(Фото: Марко Петровић)