БИНА 2019.

Београдска интернационална недеља архитектуре и у Панчеву

ПРИЧЕ О ГРАЂЕВИНАМА И ГРАЂАНИМА

• У недељу, 26. маја, посета Панчеву и приче о знаменитим грађевинама и знаментим Панчевцима, које ће причати Александар Станојловић, архитекта из Панчева

Kао и претходних година, Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА 2019, организује бројне шетње по Београду и излете у Србији. Ове године, БИНА ће публику повести на једнодневни излет у Панчево, а у оквиру програма “Панчево, приче о грађевинама и грађанима”, који ће водити  Панчевац, Александар Станојловић.

Излет у Панчево заказан је за недељу, 26. мај, и обухвата обилазак центра Панчева, три трга, грађевине, споменике и урбани дизајн, један напуштени урбанистички пројекат из шездесетих, Музеј Стари магистрат и зграду Градске управе, индустријске споменике и приче о знаменитим грађанима, Ђорђу Вајферту, Урошу Предићу, Михајлу Пупину и Небојши Глоговцу. У оквиру излета планирана је и посета манастиру Војловица, као пример контраста средњовековне и барокне архитектуре и непосредног футуристичког окружења Рафинерије нафте.

Почетак и завршетак туре је на Дунав станици у Београду, традиционалном комуникационом чворишту Београда према Панчеву и обратно. Вожња аутобусом од Београда до Панчева траје 20 минута.

Александар Станојловић (1971), архитекта из Панчева, је оснивач Графичког студија Жижа, специјализованог за примењену картографију и визуелну презентацију грађевина, градова или регија. Аутор је студије о пешачким зонама и партерној архитектури у заштићеним градским језгрима и програма греенњаyс / зелене стазе – оживљавања напуштених железничких пруга у бициклистичке и пешачке коридоре.

Четрнаеста Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА 2019 одржава се под слоганом “Позитивно/Активно”, и кроз различите формате – изложбе, предавања, перформансе и инсталације, представља савремену архитектонску праксу која настаје у потпуно другачијем друштвеном, политичком и технолошком контексту, а чије су основне карактеристике: брзина, диктат капитала, флексибилност и трансдисциплинарност.

Тема четрнаесте Београдске интернационалне недеље архитектуре скреће пажњу на актуелне и ванвременске примере деловања у урбанистичко-архитектонској пракси које карактерише позитиван и проактиван приступ разумевању и решавању просторних проблема.  Програм БИНА  одржава се од 9. до 30. маја у Београду, Новом Саду и Панчеву, и пружа увид у вредности, савремена тумачења и назнаке могућих нових намена архитектуре настале у периоду модернизма, виђена очима „Y“ генерације  (миленијалци).