Бела Црква

„Белоцрквански карневал“ од 24. до 27. јуна

ЧЕТИРИ ДАНА ЗА НЕЗАБОРАВ

• У овогодишњем програму биће више концерата, изложби и књижевних вечери у току карневалске недеље, а ударни дани биће за викенд, када…

Најзначајнија туристичка манифестација општине Бела Црква – „Белоцрквански карневал“ почиње сутра, у четвртак,  24. јуна, свечаним отварањем на платоу испред Народне библиотеке, и трајаће све до недеље 27. јуна.

Kарневал у Белој Цркви је карневал са најдужом традицијом у Србији. По подацима локалног хроничара Живана Иштванића, историја сеже до 1828. године, а настао је по угледу на чувени карневал у Kелну. Првобитни карневали у Белој Цркви одржавали су се у зимским месецима као фашинг карневали. Током времена карневал се мењао, развијао, прешао у летњи период, мењао је име, али оно што је од почетка до данас специфичност, јесу алегоријска колица, односно покретне инсталације – експонати.

У овогодишњем програму биће више концерата, изложби и књижевних вечери у току карневалске недеље, а ударни дани биће за викенд.

У петак ће бити одржан Дечји карневал, избор за Мис клинцезу и клинца, а најмлађе ће забављати популарни Хаос аниматори из Новог Сада. Исте вечери је велика салса журка на отвореном у центру града, а на бини се очекује концерт трибјут бенда “Бијело дугме”.

Субота је резервисана за међународну карневалску поворку, која стартује у 18 часова, а сви гости имаће прилику да уживају у чарима  десетак  алегоријских кола и разиграних  карневалских група, како оних домаћих, тако и иностраних. Велики ватромет госте очекује у 22 часа, а након тога концерт  Аце Пејовића.

Бела Црква није позната само по карневалима, већ и по барокним фасадама, кибиц фенстерима, цветним двориштима. Отворене капије омогућавају поглед на прелепа дворишта са цветним рунделама, можете уживати у одличној ракији и вину, квалитетном воћу и прелепим језерима.

Гостољубиви домаћини ће вам на сваком кораку омогућити да уживате у чарима карневалских свечаности и туристичкој сезони у варошици окруженој планинском реком Нером, Дунавом и ћудљивом реком Kараш, са најлепшим гатом у Војводини.

КОЛИЦА ИЗ ДУПЉАЈЕ

    Двоја колица са антропоморфном фигуром, нађена на локалитету бронзанодобне Дубовачко-жутобрдске групе, у околини белоцркванског насеља Дупљаја, представљају ремек дело праисторијске уметности. Нема података о томе које године су пронађена, али се зна да их је Леонард Бем продао 1930.године и да се једна чувају у Народном музеју у Београду, друга у Градском музеју у Вршцу. Постављањем дупљајских колица за синоним карневалских експоната додатно их промовишемо, јер већина возача и не зна шта им се налази на возачкој дозволи, а она су на њима управо због изузетног приказа точка. Дакле, Дупљајска колица која по многима представљају Аполона од 2017. године симболизују најстарији карневал у Србији који Белу Цркву уводи у летњу туристичку сезону. На њима су и барске птице, а локалитет Лабудово окно је највеће зимовалиште ретких врста птица у региону који је занимљив како орнитолозима, тако и љубитељима птица.

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.