ТО СУ ОНЕ... вредне Самошанке испред крста и мала пауза за сликање

Самош

Акција чланица Савета Месне заједнице на уређењу простора око крста на улазу у село

ДА КАД ПУТНИК КРЕНЕ НА ПУТ…

• На нама је да чувамо и баштинимо своју историју, јер је то једини начин да она живи, поручила је Јелена Трајковић, председница Савета МЗ

Вредне чланице Савета Месне заједнице Самош, на челу са председницом Јеленом Трајковић,  организовале су у петак, 14. маја, акцију уређења простора око крста на улазу у ово село у општини Ковачица, једног од симбола Самоша.

Жене, чланице Савета,  обезбедиле су одговарајуће саднице које  су, након сређивања простора око крста, посадиле и тако улепшале не само део око крста него и сам улаз у ово насељено место.

Организаторка акције, Јелена Трајковић,  председница Савета МЗ Самош, истакла је значај овог крста за становника Самоша, подсећајући да је први крст за вернике у Самошу постављен у центру села,  преко пута Цркве Светог Николаја, још 1809. године.

  • На стогодишњицу од постављања првог крста, тадашњи мештанин нашег села Тодоровић,  намерио је да постави још један крст, и то на улазу у село Самош. Када путник крене на пут, да се помоли Богу да га на том путу чува, а када се врати кући, да се захвали Богу што је дошао кући. Од тада се крст налази на том месту и чува сваког путника који пође на пут, и сваког путника који се врати са пута. За нас је веома важно да ово место буде уређено и да сви наши гости знају за његов значај, истакла  је Јелена Трајковић,  напомињући да се овде неће стати, и да  ће се наставити са уређењем села, не само како би оно било лепше, него и како би се његовим уређењем што ефектније промовисале све културне вредности Самоша, како због самих Самошана, тако и због свих оних који долазе у ово место рођења Владимира Фијата, великог колекционара и учесника Великог рата,  и посећују његов легат у Дому културе, чија је директорка, ко би други до, Јелена Трајковић.

(Фото: Ковачица Инфо)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.