ТО ЈЕ ОНО ШТО ВРЕДИ... Кирил Кравченко и Вигор Мајић

Наставак сарадње компаније НИС и Истраживачке станице Петница

НЕКИ НОВИ ПУПИН, НОВИ ТЕСЛА…

•За нас је сарадња са Петницом стратешка и дугорочна сарадња, то је део наше друштве одговорности –  истакао Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а

ГЕНЕРАЛНИ директор компаније НИС Кирил Кравченко и директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић потписали су  Меморандум о сарадњи на основу којег ће НИС наставити да подржава ову институцију која је од велике важности за промоцију науке у Србији.

     У складу са својим стратешким опредељењем да инвестира у подршку науци и у развој талентованих младих појединаца, НИС ће у 2016. години подржати рад Истраживачке станице Петница са шест милиона динара. Сарадњом су предвиђена и гостујућа предавања запослених у НИС-у на семинарима који се организују у Истраживачкој станици, а Петница ће, између осталог, бити домаћин припрема српских олимпијских тимова за међународна такмичења из математике, физике и хемије.

 ОД 2009.

 Компанија НИС кроз корпоративни програм друштвене одговорности „Енергија знања“,  континуирано помаже Петницу од 2009. године када је рад те организације био доведен у питање због недостатка средстава. До сада је за рад Истраживачке станице обезбеђено 84 милиона динара, а само у 2015. години, захваљујући подршци НИС-а, у Петници су одржана 154 програма кроз које је прошло 1.550 полазника, сарадника и предавача.

 Потписивање споразума са Истраживачком станицом Петница само је један у низу пројеката који компанија НИС реализује у циљу подршке научно-образовним пројектима у Србији. Меморандум о сарадњи потписан је у Историјском музеју Србије, у којем се тренутно одржава јединствена интерактивна изложба посвећена великом српском научнику Михајлу Пупину. Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, рекао је да је компанији велико задовољство што има вишегодишњу сарадњу са Истраживачком станицом Петница, коју ју назвао најбољом институцијом за развој младих талената на Балкану.

     „За нас је сарадња са Петницом стратешка и дугорочна сарадња. То је део наше друштвене одговорности и сигурно је да ћемо и у будућности, без обзира на кризу у нафтној индустрији, наставити да улажемо у Петницу. Велико нам је задовољство што добро сарађујемо са Петницом и надам се да је то само почетак“, рекао је Кравченко.

     Вигор Мајић, директор Истраживачке станице Петница, захвалио је НИС-у на подршци која је започела 2009. године када је та организација била у озбиљној кризи.„Тај моменат када је Петница препозната као нешто што вреди, нешто што ће, можда, помоћи да неки нови Пупин, неки нови Тесла, не изгуби мотивацију за даљим образовањем и усавршавањем, био је изузетно важан за нас. Нама овај гест много значи, и материјално и морално, да бисмо могли да планирамо на дуже стазе и да дамо максимум од себе да резултати буду најбољи могући “, рекао је Мајић.

    Обезбеђивањем подршке за рад Петнице, компанија НИС, и у условима кризе у нафтном сектору, наставља са улагањима у научно-образовне пројекте и промоцију науке, сарађујући са партнерима којима је подстицање научне свести и друштвеног ангажовања код младих један од основних приоритета.

    Истраживачка станица Петница је самостална и независна организација, основана 1982. године, која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе младих, као и обуком наставника у новим техникама, методама и садржајима.