Бела Црква

„Белоцрквански фестивал ракије“ – други пут

БИЛО ЈЕ ЗА ПОПИТИ, АЛИ И ЗА ЧУТИ И ВИДЕТИ

ТУРИСТИЧКА организација општине Бела Црква организовала је други по реду „Белоцрквански фестивал ракије“, који је одржан у башти ресторана на Градском језеру.
Свечано отварање су употпунила културно-уметничка друштва: „Ђорђе Малетић“ из Јасенова, „Вукомир Видић Уча“ из Кусића, „Чешка беседа“ из Крушчице, као и гости из Румуније, КУД „Дунав“ из Свинице. Такође, посетиоци су имали прилику да уживају у наступу тамбурашког оркеста „Стари знанци“ из Велике Греде.
Стручно предавање из области производње и оцењивања ракије одржао је проф. др Нинослав Никићевић са Пољопривредног факултета у Београду (Земун).
За оцењивање је стигло рекордних 76 узорака јаких алкохолних пића. Стручни жири са Пољопривредног факултета није имао ни мало лак задатак. Учесницима су додељене дипломе, медаље и пехари,  а апсолутни победник другог „Белоцркванског фестивала ракије је Дестилерија „ТРИВУЛЕСК“ из Лесковца.

 

Девојачки Бунар

Одржани „Дани пчелара 2016“

МЕДНИ ВИКЕНД ЗА УЖИВАЊЕ

У прелепом амбијенту на Девојачком Бунару одржана је овогодишња најслађа манифестација у региону. На „Данима пчелара“ окупили су и ове године напознатији организатори организоване производње пчела, чији се финални производ мед зове. Онај прави, природни мед. Манифестација је, како је то већ уобичајено, прошла у размени искустава, дегустацијама, али и уз богат програм разиграних друштава културно-уметничких друштава  из Банатског Карловца, Алибунара и Владимировца.

Све у свему, имало се шта видети, чути, са задовољством пробати, и у здравље купити. А уз све то, разумљиво, и уживати.

 

Алибунар

               „ Летњи дани 2016“ започети у преуређеној сали Дома културе

ПРЕЛЕП  ПОКЛОН ЗА СЛАВУ

ПРОГРАМ овогодишњих Летњих дани Алибунара отворен је у преуређеној сали алибунарског Дома културе, која, са новим изгледом, представља прави амбијент за разноврска културна дешавања. У препуној сали задовољних гледалаца, Летње дане је отворио Предраг Белић, председник општине, који је подсетио да је ово још један у низу корака да се доведу у ред домови културе, и не само они, у свим местима  општине Алибунар, док је председник МЗ Давор Петровић изразио задовољство што је цео посао завршен до општинске славе – Велике Госпојине, када се „Летњи дани“ и завршавају.

Прелепом доживљају у новом амбијенту допринели су, као и увек,  надахнути фолклористи  из Алибунара,  Владимировца и Локава.

 

Вршац

Успело вече поезије у Градској библиотеци

КАД ЈЕЛЕНА ГОВОРИ, А ВЕРИЦА ВОДИ!

НА изузетно успелој ин посећеној вечери поезије, одржаној у свечаниој сали Градске библиотеке, љубитељима поетске речи представила се Јелена М. Ћирић. Песникиња, која живи у Прагу, добро је позната у европским књижевним метрополама по својим стиховима са осећајном љубавном тематиком, прожетом вешто дозираном еротиком.

Уз музичку пратњу рок музичара Бранка Пржића и оригинално вођење програма Верице Преде, било је то још вече за уживање оних који воле да чују како говоре душе оних чије душе умеју да говоре.

(Фото: еВршац)
(Фото: еВршац)