ПРИОРИТЕТ... Владан Вукосављевић са градоначелницом Драганом Митровић и директорком „Стерије“ Марином Лазаревић

Вршац

Министар културе и информисања обишао Градски музеј и „Стерију“

СВЕ ЈЕ ОДЛИЧНО СЕМ СТАЊА ЗГРАДЕ ПОЗОРИШТА

• Министар Вукосављевић најавио помоћ државе у реконструкцији вршачког позоришта

МИНИСТАР културе и информисања Владан Вукосављевић посетио је 20. марта Градски музеј Вршац и Народно позориште „Стерија“, где се упознао са активностима, плановима и проблемима са којима се суочавају те установе културе.
Вукосављевић је након обиласка у изјави медијима констатовао да је зграда музеја у потпуности реконструисана, да је реч о одличном простору са великим потенцијалом и да руководство делује врло успешно, те да је видљив квалитет рада.
– Посебно нас радује што цео амбијент изгледа тако, реновиран је средствима Европске уније и један је од најрепрезентативнијих простора тог типа у такозваним мањим културним центрима, мада ми ту синтагму избегавамо, јер је нама сваки културни центар у Србији подједнако битан, рекао је министар.
Вукосављевић је подсетио да позоришни живот у Вршцу траје преко 200 година, да је Народно позориште иницирао Бранислав Нушић 1920. године и приметио да све што чини унутрашњу структуру тог театра, од две сцене на српском и румунском језику, преко посвећености запослених, до доброг програма и посете, јесте одлично.
– Оно што није одлично то је да је зграда у лошем стању. Потребне су инвестиције, грађевински пројекти постоје, конкурисали су за средства код Европске уније. И ми смо понудили нека решења, видећемо са локалном самоуправом и покрајинским Секретаријатом за културу да помогнемо колико можемо, на различите начине“, најавио је   он.
Вукосављевић је нагласио да вршачко позориште заслужује сваку врсту помоћи, јер „постоји и амбијент и традиција и људи и енергија. Остаје само да држава кроз своје разне нивое власти учини колико може“.
Министар није желео да даје велика обећања, али је рекао да ће кренути корак по корак, у неколико фаза и да ће позориште у Вршцу бити један од приоритета када је реч о реконструкцијама позоришта у Србији.
– Позоришта у Врању, Вршцу и још четири-пет биће у нашем потпуном фокусу и настојаћемо да резултати тих наших напора буду ускоро на неки начин видљиви, а за годину-две и потпуно видљиви“, рекао је Вукосављевић.
Министар је у Градском музеју погледао изложбу посвећену Јовану Дучићу, која је у припреми, обишао простор који је намењен новој поставци посвећеној Паји Јовановићу, као и изложбу „Хладно оружје Градског музеја Вршац и Музеја Баната Темишвар“.
У Народном позоришту директорка Марина Лазаревић скренула је пажњу делегацији Министарства културе на проблем са којима се суочавају – прокишњавање Велике сцене, урушавање Мале сцене, на неопходност замене седишта и реконструкције крова, а поменула је и да имају само осам глумаца.
Ипак истичу да, упркос проблемима, раде са много посвећености и енергије и имају у просеку око 30.000 посетилаца.

(Према: Градски портал)