НОВИ РЕКОРД.... Јулкица Митрашиновић

Вршац

Јулкица Митрашиновић, чланица Градског већа

СВЕ ВИШЕ ТУРИСТА У ВРШЦУ

•По свему судећи, ова ће година по броју посетилаца надмашити рекордну 2015. годину

ВРШАЦ све више постаје атрактивна туристичка дестинација. Из године у годину све је више туриста који посећују овј град. Прошле године реализовано је 33.240 преноћишта, а судећи по статистичким подацима о преноћиштима у првих девет месеци, ова ће година бити успешнија од претходне.

    -Закључно са септембром, у Вршцу је било око 32.000 преноћишта. Од тога, највећи део, око 31.000 гостију преноћило је у хотелском смештају, а 1.000 у приватном, што је регистровано на основу уплата боравишних такси, објашњава Јулкица Митрашиновић, чланица Градског већа, задужена за туризам. Највећи број преноћишта остварен је у мају, августу и септембру. У мају је највише екскурзија, август је интересантан за спортисте који долазе на припреме, како домаће репрезентативне селекције, тако и иностране спортске екипе, док је септембар традиционално добар месец због широм познате манифестациоје „Дани бербе грожђа“.

    -Већ смо сада на прагу остварења рекорда који држи цела 2015. година –  каже већница Митрашиновић. У наредна три месеца ослонићемо се понуду за конгресни туризам, када ће бити организовани конгреси у Вили „Брег“ и Хотелу „Србија“, највећим вршачким смештајним капацитетима. Очекујемо посете и за новогодишње празнике, као и за манифестацију „Празничне ђаконије“. Већ сада има доста заинтересованих, који букирају наше смештајне капацитете.

    На основу купљених улазница за установе културе, број оних који су до сада обишли вршачку културну баштину је око 23.000 посетилаца.

    -Највећи број посетилаца заинтересован је за зграду Конкордије , затим за Вршачки замак, Апотеку на степеницама и Катедралу – наглашава Јулкица Митрашиновић, додајући да су доста посећени и Миленијум и Стеријина кућа. На смањење посете  утицало је и то што је, због прошлогодишњих поплава, обустављен обилазак Владичанског двора., с обзиром на то да нам долази хладно време, не верујем да ћемо достићи прошлогодишњих 41.000 посета – каже већница Митрашиновић.

    Оно што охрабрује је чињеница да у Вршац долази све више младих, који су или у транзиту или долазе у сопственој режији, али има и приличан број њих који долазе посредством туристичких организација Београда и Новог сада.

    -Ушли смо у понуду тих туристичких агенција, које својим гостима нуде једнодевне излете у наш град. Имали смо и две групе групе туриста са далеког Тајланда, који су у Вршац дошли на овај начин. Имамо све више посета туриста из Румуније, који долазе организовано, али више  индивидуално. За време туристичких манифестација долазе нам и гости из региона, које све више интересује, поред обиласка града, и Вински пут  – истиче Митрашиновићева, додајући да најбоље резултате остварује манифестациони туризам, Дани бербе грожђа, Вршачки венац, Винофест, Празничне ђаконије, а да је оно на чему треба више порадити – етно туризам и туризам у руралним срединама, где има још доста неискоришћених потенцијала.

(Према: Ј.Е. Вршачка кула)