РЕКЛИ СУ…

 Александра Панић, чланица Општинског већа Вршца, задужена за културу

 НОВИ ЛИК ПОЗОРИШТА

Овогодишњи буџет за културу износи 177.000.000 динара, а најкапиталнији пројекат било би реновирање позоришта, за шта очекујемо позитиван одговор на конкурс код фонда ЕУ. Позоришна сцена је последњи пут обновљена седамдесетих година и ми смо се потрудили да прикупимо сву потребну документацију и конкуришемо код фондова ЕУ, и то заједно са позориштем из Решица. Од тих средстава реновираће се позоришна дворана, седишта, кровна конструкција, тонска опрема, грејни систем, а основ пројекта је да се позориште прилагоди особама са инвалидитетом.

Обележићемо 210 година од рођења и 160 година од смрти Јована Стерије Поповића. У тај програм биће укључене све установе културе, тако да ће бити читав низ манифестација. Ове године имамо милион динара више за невладине организације, укупно шест милиона. Приоритет ће имати сеоска –културно уметничка друштва, која су изузетно активна, а њихов је рад значајан и зато што окупљају сеоску омладину.

Ове године планиран је и изузетно богат програм Вршачког културног лета, као и садржајна сарадња са румунским културно-уметничким друштвима, а планирали смо и средства за уређење фасаде Градске библиотеке.“

Марија Кулић, чланица Општинског већа Вршца, задужена за туризам

И ОЛИМПИЈСКИ БАЗЕН

„Наставићемо са уређењем Дома војске, добили смо средства од Покрајине за сређивање крова, која ће, вероватно неким анексом, стићи ове године, а иначе овај објекат планирамо да кандидујемо за прекограничну сарадњу. Ако бисмо од ЕУ добили сто милиона динара, био би то капитални пројекат. У том случају објекат би био комплетно реновиран, у супротном, ићи ћемо корак по корак.

За ову годину планирали смо да урадимо и авантура парк на Брегу, да се употпуни садржај за младе, за екскурзије, љубитеље екстремних спортова, а планирана је и изградња олимпијског базена, што све доприносу развоју туризма. Средства су реализацију свих ових пројеката  су издвојена и надам се да ћемо тај посао успети да у планираним роковима и завршимо.

Иначе, истакла бих да је Вршац добио другу категорију туристичког места, а коју има само још неколико градова у Србији,  а ушли смо и у асоцијацију винских градова Европе – РЕЦЕВИН.“