ПРВИ У СРБИЈИ... Саша Павлов и, иза њега, Катарина Бањаи и Мића Илић

Панчево

Град Панчево представио свој пројекат бициклофона

ПРОМОЦИЈА ЗЕЛЕНОГ ГРАДА И ЗДРАВОГ ЖИВОТА

• Панчево је први град у Србији који је поставио бициклофоне • Уз рекреацију, окретањем педала, пуните и батерију свог мобитела • Пројекат реализовали професори и ученици Машинске школе „Панчево“

У оквиру Европске недеље мобилности, која се сваке године традиционално обележава од 16. до 22. септембра, у згради Градске управе Града Панчева  представљен је бициклофон. Бициклофон је тренажни бицикл који истовремено, окретањем педала постаје и пуњач мобилних телефона, а он је идеја градског Секретаријата за заштиту животне средине коју је реализовала екипа професора и ученика Машинске школе „Панчево“.

    На представљању бициклофона, градоначелник Панчева Саша Павлов је рекао да је град Панчево, учествовањем у недељи мобилности и реализацијом ових пројеката потврдио своју  стратешку опредељеност  ка одрживом развоју, али и промоцију Панчева као зеленог града и промоцију здравог начина живота: – Од Панчева које је некад било црна тачка на еколошкој мапи ми сада стварамо нешто сасвим ново, ребрендирамо тај статус и Панчево представљамо као град који много улаже у екологију и одрживи развој. Један од корака ка томе је и набавка аутобуса на TНГ – напоменуо је градоначелник Павлов и додао да је то начин да се еколошки, на много бољи начин искористе ресурси и истовремено подигне ниво квалитета живота грађана Панчева и заштити њихова животна средина.

ТО ЈЕ ТО... шта друго, дођите и уверите се
ТО ЈЕ ТО… шта друго, дођите и уверите се

    Чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине Катарина Бањаи, која је прва   званично испробала бициклофон, овом приликом је рекла да је Панчево испунило све услове да се међу две хиљаде градова нађе међу кандидатима за Европске град мобилности ове године, али да ће се такве мере и надаље спроводити. – Бициклофон је наша иновација. Акценат смо ставили на бицикл јер тако штитимо животну средину, рекреирамо се а главни циљ обележавања Европске недеље мобилности ове године је афирмација алтернативних начина мобилности, подизање еколошке свести грађана и промоција здравих начина живљења. Овим смо желели да грађане подстакнемо да што мање користе аутомобиле а што више алтернативне видове превоза.

    Милорад Илић, директор Машинске школе чији је тим реализовао бициклофон је рекао да је овај пројекат био велики изазов, али да је и задовољан тиме што је Град Панчево препознао креативност и потенцијал ове школе. Он је напоменуо да се и овај пројекат надовезао на друге пројекте ове школе којима се она показала као одговорна образовна установа која размишља о коришћењу обновљиве енергије и заштити животне средине.

    Европска недеља мобилности у Панчеву се обележава већ шест година, а ове године, са темом „Паметна и одржива мобилност – инвестиција за Европу“, овај град то чини у статусу Златног учесника, кандидата за награду. Тај статус Панчево је заслужило увођењем привремених и трајних мера у шта спадају изградња бициклистичких стаза и острва за одрживи саобраћај, набавка електромобила, бицикала на електрични погон и аутобуса на гас за АТП као и едукација становништва. Реализација пројекта бициклофона спада у иновације што је такође био један од услова за кандидатуру Панчева за ову награду.

    Панчево је први град који ће поставити бициклофоне и то на три најфреквентније тачке у граду: у холу Градске управе, у холу Културног центра и на главној аутобуској станици тако да ће грађани тамо моћи допунити батерије својих мобилних телефона а истовремено се и рекреирати.