ЖИВОТ КОЈИ РЕЧИ ЗНАЧИ

*Ко прочита Надину књигу сазнаће животну причу кроз изданке распеване душе – поручио је песник и рецензент Милорад Шаровић

 

ПАНЧЕВАЧКО Удружење књижевника „Прота Васа Живковић“ организовало је још једно поетско дружење са онима чије речи излазе из душе и крећу на пут без повратка ка срцима  оних чије срце уме да их чује само  с убрзаним бројем откуцаја. А, онда их тамо негде, у једном свом делу и вечно задржи. И то у оном значењу како то само срце уме. Право срце.

Те незаборавне вечери, сала Месне заједнице „Горњи град“ била је мала да прими све оне који су желели да присуствују промоцији нове књиге панчевачке песникиње Наде Ранковић, песникиње из чије душе излазе речи које одсликавају сваки скривени кутак живота, рекло би се на једноставан начин, али је то зато што су то речи које животу дају управо онакав смисао какав он има само онда када их срце слуша. Оно које уме да чује.

Али нека о томе нешто кажу и рецензенти књиге, коју је издала издавачка кућа Дијамант принт из Београда.

„Нада нам кроз пјесме поручује да је живот лијеп и да га треба масксимално удахнути у облику који пружа задовољство и срећу, али исто тако и обавјештава нас да има и оних мање лијепих тренутака, које морамо прихватити разумом“ – написао је епски и лирски песник Милорад Шаровић.

„Нада Ранковић је једна од ретких личности у песништву која стиховима успешно измамљује осмех на лицу. Њена инспирација је непресушна и здушно се надам да је ова песничка збирка само један мали део онога што ће нам песникиња банатских равница и кршне Лике убудуће подарити“ – рекла је песникиња Маријана Тривић, професорка енглеског језика и књижевности.

Сама Нада, у својој завршној речи написала је и ово: „Ах, да! Главно нисам рекла, идеја за књигу од кћерки је потекла, па ево им у амане, књиге од њихове маме“.

Сем ауторке, стихове из књиге, која се зове баш онако што она и јесте, „Изданци распеване душе“, али и из ранијиј Надиних збирки, надахнуто су говорили Надине колеге и колегинице, чланови Удружења књижевника „Прота Васа Живковић“.

Председница удружења Милица Аранђеловић Оџин. поздрављајући присутне, подсетила да је, од оснивања удружења, пре неколико месеци, ова књига,  сама по себи показатељ оправданости постојања једног оваквог удружења.

Потпуно се слажемо с тим, и уз све честитке Нади и жеље за скору промоцију нових „изданака душе“, Старт 013 ће наставити да прати активности ових стваралаца оних речи које никад не могу да утихну.

СиБ

РЕЧИ ИЗ ДУШЕ… Шаровић, Тривић, Аранђеловић Оџин и Нада са супругом и кћерима

УВЕК ПРАЗНА

               ОБЕЋАЊА

Како која власт стиже

пропасти смо ми све ближе,

нуде нам обећања разна

а она редовно увек празна.

 

По медијима се чита и чује

како једна странка другу пљује,

а ни једна од њих нема слуха

да глас напаћеног народа чује.

 

Ма зар они сами себе не виде

како се свога народа не стиде,

само пуне своју касу

баш их брига за радничку класу.

 

Еј, ви високе екселенције

народ вам је на ивици егзистенције,

такви су политичари новога издања

само нуде празна обећања.

 

А ми ни срећни, ни љути,

већ озбиљно забринути!

 

             (Нада Ранковић,

                  Изданци распеване душе)