ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА... манастир Војловица

Панчево

Обновљен кров на конаку манастира Војловица

ПОТВРДА ЗАЈЕДНИЧКОГ СУЖИВОТА

•Радове у вредности око два и по милиона динара финансирала компанија НИС

ПОСЛЕ два месеца завршени су радови на обнови крова конака манастира Војловица, који је страдао у великом невремену које је погодило Панчево 21. јуна ове године.

Вредност радова на овом споменику културе од изузетног значаја износила је око два и по милиона динара, а целокупна средства обезбедила је компанија НИС. Сем тога, према речима директора Завода за заштиту споменика културе Миодрага Младеновића, стручне службе Рафинерије нафте Панчево биле су увек „при руци“  његовим људима, тако да је  посао окончан на најбољи могући начин, и са практичног и са културолошког аспекта.

Манастирски комплекс је комплетном заменом квалитетним црепом сада у потпуности заштићен од прокишњавања, а  урађена је и громобранска заштита, сређена олучна вертикала, изидани oџаци…

•••

Манастир Војловица налази се у кругу НИС-Рафинерије нафте Панчево, а према најстаријој верзији основао га је 1383. године деспот Стефан Лазаревић, син кнеза Лазара. У кругу манастира налази се црква Светих арханђела Михаила и Гаврила и конак. Поседује позлаћени иконостас из 18. века са тридесетак икона. Интересантно је да се на јужној страни манастира, поред цркве, налази гроб са темпларским крстом.

     Манастир је небројено пута разаран, посебно у 18. веку, а током 2. светског рата у њему су Немци држали заточене српског патријарха Гаврила Дожића и владику жичког Николаја Велимировића.

    На манастирском поседу је 1965. саграђена Рафинерија нафте Панчево, а живот у манастиру угашен. После више година, проблем „заједничког суживота“ једне рафинерије и једног манастира је решен, тако да они данас живе у ретко виђеној симбиози, хајде да кажемо, материје и духа. Манастир Војловица је мушки манастир, који је 1991. године стекао статус споменика културе од изузетног значаја.