СТАРТ 15. СЕПТЕМБРА... мр Татјана Божић и Ранко Марчетић

Панчево

Корисна акција Градског већа и Агенције за саобраћај Градске управе

ПОЛИГОН ЗА ЕДУКАЦИЈУ ДЕЦЕ

•Са почетком нове школске године ђаци у Панчеву имаће прилику да вежбају и уче о безбедности у саобраћају и саобраћајним правилима кроз симулацију на полигону посебно израђеном и набављеном у циљу едукације деце.

    КОМИТЕТ за безбедност саобраћаја града Панчева спровео је набавку монтажно-демонтажног полигона, који је намењен деци предшколског и основношколског узраста. Циљ полигона биће да се деца обуче да у контролисаним и безбедним условима науче основна правила у саобраћају.

    Полазак у први разред представља за неку децу први пут самостално одлажење од куће до школе, где ће они сами морати да прелазе преко пешачког прелаза и да поштују правила у саобраћају. У овим условима, овај полигон ће им омогућити да све то науче, а да том приликом буду безбедни и под надзором стручњака, каже мр Татјана Божић, градска већница, задужена за област образовања и чланица Комитета за безбедност саобраћаја.

    Полигон ће бити постављен најкасније до 15. септембра у ОШ “Бранко Радичевић”. Та школа је одабрана зато што је јако важно да постоји могућност да полигон, који ће бити у школском дворишту, буде адекватно обезбеђен. Школа има школско двориште и домара који ће водити рачуна о полигону. У другом полугодишту, када то време буде дозволило, полигон ће бити пренет у неку другу основну школу. Полигон ће моћи да користе деца предшколског и основношколског узраста у околини Основне школе „Бранко Радичевић“, дакле вртићи који су у близини моћи ће да користе у договору са школом тај полигон, тако да ће једна већа група деце моћи да се едукује, истиче Татјана Божић.

    Ранко Марчетић, из Агенција за саобраћај Градске управе града Панчева и члан Комитета за безбедност саобраћаја, напомиње да ће на полигону бити одрађено 11 лекција и у оквиру тога између осталог и прелазак преко улице са пешачким прелазом, са семафором преко две траке, прелазак бициклистичке стазе,  правилно прелажење преко кружног тока, прелазак преко железничке пруге и обилазак препрека на самом тротоару.

   Први круг предавања деци одржаће тим едукатора који су обучени за то да се деци најлакше пренесе знање, а наша идеја је да се наставници техничког образовања углавном обуче за рад са децом. Дакле, имаћемо прву групу која ће да едукује децу, али и наше наставнике који ће касније преносити знање деци, напоменуо је Ранко Марчетић.