ЈЕДНА ОД... Предраг Белић у обиласку Основне школе у Б. Карловцу

Алибунар

Значајне инвестиције општине општине Алибунар у образовни систем

ОБРАЗОВАЊЕ ЈЕ ПРИОРИТЕТ

•За годину и по дана из општинсог буџета издвојено 16 милиона динара за санацију старих и изградњу нових објеката

ПОСЛЕДЊА инвестиција у изградњу и опремање нових учионица и завршетак спортске сале ОШ „Душан Јерковић“ у Банатском Карловцу скренула је пажњу јавности на развој и унапређење образовних капацитета на територији општине Алибунар. Тим пре што је у последњих годину и по дана реализовано још неколико пројеката са циљем да се реше инфраструктурни проблеми у школским и предшколским установама.

   Тим поводом  Предраг Белић, председник општине, је у изјави за општински портал, између осталог, рекао:

    „Образовне институције су избиле на листу приоритета у нашој општини. За годину и по дана инвестирали смо готово 16 милиона динара у санацију, обнављање, опремање и изградњу потпуно нових објеката намењених школовању наше деце. Пре него што сам преузео бригу о општинској управи, школе су биле запостављене: дотрајале зграде, запуштени тоалети, отежани услови у грејној сезони, деца која наставу слушају у објектима од азбестних плоча и сл. Није наша општина једина која се суочава са оваквим проблемима. И у знатно развијенијим срединама услови нису баш сјајни. Сетите се само катастрофалних слика школских тоалета по Србији.

    Ја сам као један од основних задатака, најпре себи, а потом читавом тиму са којим водим општинску управу, поставио решавање овог питања. На нашој деци свет остаје, а ми им коначно у 21. веку морамо обезбедити образовање и услове усклађене са европским и светским стандардима, пристојне и достојне сваког младог грађанина наше општине, који  треба да стекне формално знање и сутра га употреби да живи и ради овде. Причамо о основама, али ми смо заиста решени да темеље који су попуцали због нечије неодговорности, учврстимо, поново изградимо ако треба, и да подижемо једну здраву заједницу.

   Бројне притужбе на хигијенске услове у школама пре неколико година, у центар пажње су довеле проблем изузетно запуштених тоалета, у којима наша деца свакодневно проводе време, ризикујући да се изложе заразама. Одлучили смо да санирамо стање у школама на сопственој територији и да на тај начин трајно решимо питање запуштених тоалета. Почетком године у Економској школи санирали смо мокри чвор и потпуно реконструисали тоалете који сада задовољавају високе хигијенске стандарде. Педесет година је овај проблем чекао на решење. Уложили смо око 3 милиона динара. Деца су презадовољна, а о родитељима и наставницима да не говорим“, рекао је  Предраг Белић.