ЗАЈЕДНИЧКИ... др Зоран Гојковић, Данило Митровић и Драгана Митровић

Вршац

Радна посета покрајинског секретара за здравство Вршцу

ЗА ЈЕДНУ ГОДИНУ ВИШЕ НЕГО ЗА ЧЕТИРИ

• Од 2012. до 2016. у вршачку Општу болницу уложено је 17 милиона, а само у 2017. години 18 милиона динара

ПОКРАЈИНСКИ секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетио је Вршац и том приликом је обишао Специјалну болницу за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ и Општу болницу Вршац.
Разлог посете било је упознавање са проблемима, са којима се у свом раду, свакодневно сусрећу запослени у овим здравстеним установама, и проналажење начина за њихово решавање у циљу унапређења здравствене заштите грађана.
Специјална болница за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ у којој се годишње обави више од 13.000 прегледа, како психијатријских тако и неуролошких пацијената, и која располаже са 900 постеља, једна је од највећих болница овог типа у нашој земљи.
– Обиласком болнице, и у разговору са руководством сазнали смо да су највећи проблеми Специјалне болнице за психијатријске болести – кадровска решења , односно недовољан број лекара и медицинског особља, Због тога је Министарство здравља одобрило да се у наредном периоду у овој здравственој установи запосли девет лекара и девет медицинских сестара. Такође, Покрајинска влада је на захтев руководства Болнице интервенисала у задњем конкурсу Секретаријата и Покрајинског фонда за капитална улагања, за куповину рендген апарата. У плану је и набавка ЦТ апарата што ће бити обезбеђено у склопу Међудржавног пројекта у који је ова болница укључена. Ми смо сви заједно на истом задатку, и републичка и покрајинска администрација и локална самоуправа – а то је унапређење здравствене заштите, казао је покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић.
– Нови ренген апарат подићи ће ниво квалитета услуга дијагностике, а скенер апарат који ће, како је већ речено, бити обезбеђен из ИПА програма Румунија Србија, веома је значајан, јер бројна стања наших пацијената захтевају и дијагностиковање овим апаратом, истакла је директорка СПБ за психијатријске болести Татјана Воскресенски.
Највећи проблем Опште болнице Вршац у овом тренутку је Одељење Централне стерилизације, вешерај и кухиња, а део проблема је везан за инфраструктуру, као и кадровске нејасноће. На решавању тих проблема ће се у наредном периоду интензивно радити, речено је приликом обиласка болнице.
– За подручје целог јужног Баната и набавке опреме, Покрајинска влада је инвестирала више од 600 милиона динара. У првих девет месеци нове покрајинске администрације, у Општу болницу Вршац уложено је више него што је то био случај претходних шест година, подсетио је покрајински секретар доц. др Зоран Гојковић.
– Од 2012. до 2016. године у Општу болницу Вршац уложено је око више од 17 милиона динара, а само у 2017. години више од 18 милиона. Један део везан је за Централни стерилизатор и то више од 16 милиона динара, а други део за електро каутер, који смо добили а који нам је био неопходан за рад. Веома смо захвални што је Покрајина препознала наше проблеме и што нам помаже да их решимо, рекао је  в. д. директора Опште болнице Вршац Данило Митровић.
– Посета сектетара Гојковића Вршцу и уложена средства у вршачко здравство, сигнал су да држава и покрајина заједно са Градом, брину о Вршчанима, и свим пацијентима суседних општина Беле Цркве, Пландишта, али и дела Алибунара, који гравитирају Вршцу по питању пружања здравствених услуга. Град ће подржати рад опште болнице, али и Специјалне болнице за психијатријске болести, без обзира што није њен оснивач, напоменула је градоначелница Вршца Драгана Митровић.
Поред проблема који се тренутно решавају, у вршачкој Општој болници постоји још много тога што је потребно урадити, нарочито у дијагностици.

(Према: Градски портал)