МЛАДА, АЛИ... Оливера Цицовић

Разговор с поводом

Оливера Цицовић, в. д. директорка Центра за културу Алибунар

  ВРАТИЛИ СМО БИОСКОП И ПОЗОРИШТЕ, АЛИ ТО ЈЕ САМО ПОЧЕТАК

• Да сви сеоски домови културе буду у саставу Центра за културу • Да Алибунар има музичку школу, свој фестивал музике, свој културни идентитет • Да деца не проводе време са мобителом у рукама, него да буду и сама део садржајних културних активности • Да…

ОД пре девет месеци на челу алибунарског Центра за културу налази се Карловчанка Оливера Цицовић.  По професији је економиста за менаџмент у финансијама, а поседује и сертификат менаџера за односе са јавношћу. Пре доласка на место директора Центра за културу радила је у приватном сектору на финансијским и менаџерским пословима, а бавила се и маркетиншким активностима. Чланица је Општинског одбора Српске напредне странке. Управо ових дана, када водимо овај разговор, напунила је 35 година, и најмлађи је директор неке јавне установе или неког јавног предузећа у општини Алибунар.

     Центар за културу општине Алибунар основан је пре четири године, и у његовом саставу од тада су три дома културе: алибунарски, карловачки и владимировачки. Домови културе у осталим селима, за сада,  „својина“ су тамошњих месних заједница, а докле ће тако бити – не зна се. – Моји су планови да и они једнога дана постану део Центра за културу, а када ће и да ли ће, то не зависи само од мене – каже директорка Цицовић.

    По речима наше саговорнице, када је дошла на чело Центра за културу, новембра прошле године, затекла је доста „запуштено стање“, јер се  није водило превише рачуна о програмским активностима, а нити о унутрашњем нити о спољашњем изгледу зграда које су претендовале да се баве културним делатностима. – Углавном су то били наступи фоклорних група, и то за само за неке свечане прилике. Шта рећи, пошли смо буквално из приземља, да бисмо, после девет месеци стигли, ето, бар до првог спрата – каже сликовито млада директорка установе културе, која полако, али сигурно, оправдава свој назив.

     -Као први корак, променила сам програмску шему, употпуњујући је новим садржајима и повећањем броја активности са културним предзнаком. За шест месеци, скоро сваке недеље имали смо по неку садржајну културну манифестацију, а оно чиме бих се посебно похвалила, то је да смо вратили биоскоп и позориште у нашу општину. После три деценије љубитељи филма могу да гледају врхунске филмове, и то у 3 Д формату. Крајем августа филмофили ће уживати  у Банатском Карловцу и Владимировцу, а у септембру и Алибунарчани, и то у уређеном и реновираном Дому културе. Што се позоришта тиче, сетили смо се деце, и на њихово задовољство наши гости били су професионални позоришни глумци из Вршца и Београда, изводећи њима, а зашто не и нама одраслима, омиљеног „Петра Пана“ – са задовољством истиче директорка Цицовић.

ПОСЛЕ ОСАМ ГОДИНА... на отварању новоуређене сале Дома културе
ПОСЛЕ ОСАМ ГОДИНА… на отварању новоуређене сале Дома културе

ЖЕЉЕ

      Сваки аспект културе, од биоскопа, позоришта, балета, па до  сликарства, поезије, фолклора – све је то уврштено у нашу агенду културних дешавања и у садашњем и у будућем времену. Жеља ми је да у нашој средини заживи једна музичка школа, а искрено се надам да ћемо се у скорије време моћи похвалити и неким фестивалом музике који ће превазилазите општинске и окружне оквире. Не мањка нам идеја, ентузијазма, а богата културна дешавања у нашој општини само су добар ветар у леђа да све то и преточимо у нашу културну свакодневицу.

     Жеља ми је, и то посебна, да наша деца имају што више могућности и услова да се баве културом, и да уместо на улици и крај телевизора или мобитела, време проводе у биоскопским салама, на позоришним представама, у разним уметничким секцијама, и то не само као посматрачи, него и актуелни или будући актери културних дешавања, и том циљу ћу увек тежити – напомиње директорка.

   Ове године  установљена је још једна значајна манифестација посвећена деци. Дан позоришта Центра за културу, а посвећен деци. Тај дан је 10 јун, и као и ове, тако ће и сваке наредне године, 10 јуна, у сва три Дома културе која су у саставу Центра за културу, у Алибунару, Банатском Карловцу и Владимировцу, бити одржаван позоришни програм за децу, и то по цео дан, и отуд – Дан позоришта. Независно од тога, директорка Цицовић каже да ће се свим слилама трудити да се у Алибунару формира једно аматерско дечје позориште (види антрфиле)

    Оно што је већ формирано, то је балетска секција у Банатском Карловцу, а циљ је да се балет ска уметност приближи и свој осталој деци широм општине.

Иначе, у Алибунару постоји  Балетска школа,и то као издвојено одељење Школе „Димитрије Парлић“, па је циљ да се њене активности прошире и на сва остала општинакс насељена места.  И, што се деце тиче, ни то није све. За похвалу, нема шта.

     -Ове године, по први пут, у организацији Центра за културу,а у сарадњи са Музичким центром Панчева,одржан је и фестивал музике за децу „Распевано пролеће“, после којег је на републичко такмичење „Распевано пролеће Србије“ отишло двоје учесника ове манифестације – каже наша љубазна саговорница.

     Сазнајемо и да је оживело фолклорно стваралаштво, што је у овој мултинационалној и мултикултуралној средини од изузетног значаја, као и да се, с тим у вези,  од септембра планира и формирање једног општинског оркестра, како би се створили максимално повољни услови за озбиљније учешће на разним покрајинским и републичким смотрама.

                          ТИ СИ САМО

                                 МОЈ КАРМИЧКИ ДУГ   

                         Опет ти отварам своју душу,

                         нудећи ти голу истију о себи.

                         Опет ту грешку правим,

                         опет верујем теби.

                         Опет ти срце отварам,

                         да слободно пребројиш ми боли.

                        Да ране моје видиш на тацни

                        и разумеш колико те волим.

                        Опет по неку рану примим

                        у нади да ће зарасти саме.

                         Али не вреди, срце је трошно ово,

                         а твоје руке доливају со на моје ране.

                         Снагу губим и умирем, изнова свакога дана.

                         али ти и даље нудим голу истину о себи,

                         надајући се да се лек крије у теби.

                         Иако знам, грешим и овај пут,

                         иако знам, ти си само мој кармички дуг.

                        …

                                                           Оливера Цицовић

     Оливера Цицовић, не само да је успешна директорка једне културне установе, са бројним амбициозним пројектима, она је и песникиња (види прилог), с тога не чуди да су под окриљем установе на чијем је челу и песничка, али и сликарска удружења. Сликари су већ познати по освајању бројних награда, док песници, окупљени око Дома културе у Банатском Карловцу, гостују широм Србије, али и широм Републике Српске. У самом Алибунару, у организацији Центра за културу, за три месеца одржана су два изузетно успела песничка сусрета, док су у Банатском Карловцу гостовали познати песници из целе Србије.

     Што се поезије тиче, ни ту није крај. Центар за културу је издао и књигу поезије, и то под насловом „Јесењи песнички маратон“.  – У књизи су заступљени сви песници из наше општине, као и гости који редовно учествују на већ традиционалној  манифестацији, која се сваког септембра, под истим називом,  одржава у Банатском Карловцу – истиче директорка – песникиња Оливера Цицовић. Шта рећи, свака част, отићи ћемо и ми једног септембра, макар и непозвани!

    Питамо нашу саговорницу шта се ради на плану одржавања домова културе и њиховог унутрашњег и спољашњег уређивања?

     -Локална самоуправа, на челу са председником општине Предрагом Белићем придаје посебну пажњу култури  и одржавању објеката културе, тако да се можемо похвалити да смо реновирали више домова културе у општини. У Банатском Карловцу је уређена целокупна спољашња фасада зграде, затим у Владимировцу, док је у Алибунару, после шест година, оспособљена сала за оно чему је и намењена, тако да ће 15. августа, уз богат кулурно-уметнички програм бити и свечано стављена у функцију – каже директорка Цицовић.

     Што се тиче заступљености свих националних заједница које живе на територији општине Алибунар, директорка с поносом истиче чињеницу да су у оквиру сваког концерта равноправно заступљени и српска  и румунска и словачка музика и фоклор.

     -Поносна сам и на чињеницу да је  јубиларна манифестација  „Позоришни дани Румуна“, ове године затворена баш у Алибунару – каже директорка, додајући да је „врло важно да се  у мултиетничкој средини фокусирамо на потребе свих чланова заједнице, тако да се увек трудимо да свака национална заједница има простора за афирмацију својих културних особености.

С. Батало