Јубилеји

Поводом 70 година од досељавања Македонаца

БРАТИМЉЕЊЕ ЈАБУКЕ  И ОПШТИНЕ МАКЕДОНСКИ БРОД

•Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов посадили су у Градском парку у Панчеву дрво пријатељства, као трајни симбол повезаности двају народа

ПОВОДОМ обележавања 70 година од досељавања Македонаца у Јабуку и друга места јужног Баната, у Културном центру Панчева одржана је завршна свечаност.

Свечаној академији присуствовали су председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов, градоначелник Панчева Саша Павлов, председник Националног савета Македонаца Ђорђе Величковски и други званичници.

     Говорећи о традиционалном пријатељству српског и македонског народа, председник Николић је истакао да  ће „Србија  и даље подржавати процесе враћања појединачне и колективне свести о значају очувања националног и културно- историјског идентитета македонске мањине на нашим просторима“.

     Обраћајући се припадницима накедонске националне заједнице, Николић је рекао: „Ово је ваш дом, ваша кућа, ваша држава. Негујте своју специфичност, негујте везе са земљом својих предака, чувајте свој културни идентитет, јер је драгоцен и добродошао као још једна лепа и важна карика снаге Србије“, посебно истичући за пример чињеницу да је, поред српског, македонски језик званични језик у Панчеву, Јабуци, Пландишту и Дужинама, што је председник Македоније Ђорђе Иванов посебно поздравио.

     У свом обраћању присутнима на свечаној академији Ђорђе Иванов је подсетио на сва права која имају Срби у Македонији, инсистирајући на потреби присуства македонског језика на државном јавном сервису.

    Председник Иванов је  истакао да је Македонија позната по свом демократском моделу интеграције без асимилације и поштовања права сваке заједнице, укључујући српску, истакавши да га радује што налази сличан однос Србије према македонској заједници.

    Пошто су  у Градском парку посадили дрво пријатељства два народа, председници Иванов и Николић су присуствовали потписивању протокола о братимљењу  Mесне заједнице Јабука и Oпштине Македонски Брод. Своје потписе на протокол ставили су председник Савета МЗ Јабука  Слободан Илић и председник Општине Македонски Брод Милосим Војнески.