МЛАДИ, А ВЕЋ УМЕТНИЦИ... победници такмичарског дела фестивала

Мећавник

Одржан четврти „Бољшој“ фестивал уз подршку „Гаспром њефта“

„БОЉШОЈ“ НА ПОЧЕТКУ, НЕМАЊА ЗА КРАЈ

•Новина овогодишњег фестивала је одржавање јединствених мајсторских радионица за младе музичаре

КОНЦЕРТОМ чувеног српског виолинисте Немање Радуловића, на Мећавнику завршен музички фестивал „Бољшој“, који се четврту годину заредом одржава уз подршку компаније „Гаспром њефт“.

     У периоду од 15. до 17. јула, на Мећавнику, публика је уживала у виртуозном извођењу  звезда класичне музике.  Фестивал је отворен концертом симфонијског оркестра „Бољшој“, под диригентском палицом Србољуба Динића, шефа Опере у Мексико Ситију, након чега се публици представио прослављени тенор Зоран Тодоровић. Другог дана концерте су одржали народни уметник Русије, чувени пијаниста Јуриј Розум и млада звезда из Јерменије, победник музичког такмичења „П.И. Чајковски“, виолончелиста Нарек Хакназарјан.

     На такмичењу у оквиру фестивала учествовало је 65 младих талентованих музичара из Србије, Републике Српске и Русије. Жири фестивала чинили су пијаниста Јуриј Розум, Љиљана Несторовска, декан Београдског факултета музичке уметности и Зоран Комадина, професор музичке Академије Источног Сарајева.

    Добитник Златне матрјошке у групи 13-17 година је Александра Латиновић из Музичке школе Петар Стојановић из Уба.

    Сребрну матрјошку добила је Галина Николин из музичке школе „Јосиф Славенски“ из Београда, док је Бронзана матрјошка уручена Екатерини Масловој из Нојабрска.

    У категорији  18-25 година Златну матрјошку освојио је Милосав Бојичић из Белгородског државног института културе и уметности, Сребрна матрјошка припала је Јани Момировић, студенткињи Prayner Konservatorium из Беча, док је Бронзана матрјошка отишла у руке Миње Марчетић, са Факултета музичке уметности из Београда.

     Новина четвртог „Бољшој“ фестивала је одржавање јединствених мајсторских радионица за младе музичаре, које су одржали Немања Радуловић, Зоран Тодоровић, Нарек Хакназарајан и Јуриј Розум.

   Медијски партнери четвртог фестивала су били: телевизијски канали «Русија 24» и  «Russia Today», часопис «Сноб», интернет-портал «Лента.ру» и дневни лист «Политика» из Србије.