МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТ... католичка црква у Опову

Опово

Завршени радова на обнови ентеријера жупног двора католичке цркве

НИЈЕ ГОТОВО, СЛЕДИ СРЕЂИВАЊЕ ФАСАДЕ

• Желим да знате да је локална самоуправа била и остала ваша кућа, ваша подршка и да је то нешто на шта можете и требате да рачунате у сваком моменту – поручио је Драган Угринов, заменик председника СО Опова, окупљеним верницима

Поводом реализације пројекта обнове ентеријера жупног двора католичке цркве у Опову, у организацији Црквеног одбора, приређена је свечаност на којој су, поред грађана и представника локалне самоуправе, присуствовали Стјепан Глас опуномоћени министар Велепосланства Републике Хрватске у Београду, Иван Рукавина, конзул Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици, Горан Каурић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Томислав Зигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини и Лазар Цвијин, председник Извршног одбора Хрватског националног већа у Републици Србији.

Уважене госте дочекали су жупник Жељко Хорват, домаћин свечаности, а испред локалне самоуправе  присутни су били Драган Угринов, заменик председника Скупштине општине и Катарина Николић Ралић, директорка Општинске народне библиотеке.

Радове на обнови ентеријера  финансирала је  Општина Опово и Република Хрватска. То је само прва фаза обнове жупног двора, јер следи сређивање и  фасаде ове зграде, иначе, једне од најстаријих у Опову

У пратњи домаћина, гости  су обишли и католичку цркву, која је изграђена још 1776. године и посвећена Светој Елизабети Угарској, заштитници оповачке жупе.

Домаћин свечаности Жељко Хорват је реконструкцију жупног двора оценио као велики подстицај за све вернике Опова, док је директорка Општинске народне библиотеке Опово Катарина Николић Ралић истакла историјски и културни значај цркве и жупног двора, а посебно научни рад жупника Андреаса Мајера.

Испред локалне самоуправе, заменик председника Скупштине општине Опово Драган Угринов је упутио речи подршке хрватској и католичкој заједници у Опову, истакавши да увек могу да рачунају на подршку локалне самоуправе.

„Дозволите ми да у име председника општине Милоша Маркова изразим велико задовољство што смо данас овде са вама и што смо успели да реализујемо пројекат који сте ви иницирали. Желим да знате да је локална самоуправа била и остала ваша кућа, ваша подршка и да је то нешто на шта можете и требате да рачунате у сваком моменту“, истакао је Угринов.

Горан Каурић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, најавио је наставак овог пројекта, односно санацију фасаде жупног двора, напомињући да је „овај објекат под заштитом државе и да се обнови мора приступити врло опрезно, тако да смо уз одређена средства која смо добили из Републике Хрватске и Општине Опово успели да средимо један део тих просторија, али свакако то је велики искорак јер су сада те просторије у потпуној функцији заједнице, али не само заједнице него за потребе свих установа културе или појединаца који имају одређену потребу за овим простором, рекао је Каурић, посебно истичући да „ово унапредити рад заједнице и да ће бити на добробит свих људи који живе и раде у Опову.“

(Према: Глас Опова)

Пројекат „Општина Опово – будућност која се огледа у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.