Београд
Запажено учешће Јужнобанаћана на 16. Сајму етно хране и пића 2022.
ЈЕДАНАЕСТ ИЗЛАГАЧА – СЕДАМ ПРИЗНАЊА
• Долово, са два специјална признања, најуспешније: једно, за Пољопривредно газдинство Драгане Субин и друго, за Удружење жена „ Доловке“, следи…
Јуче је, на Београдском сајму, после четири дана, свечаном доделом признања, затворен 16. Сајам етно хране и пића 2022, на којем је својих 2200 производа представило преко 350 излагача из Србије, Републике Српске, Румуније и Грчке, што је сајму дало међународни карактер.
Сајам је одржан под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Града Београда, а уз подршку Привредне коморе Србије, са својим подручним региналним коморама и уз помоћ Задружног савеза Србије.
Регион Јужног Баната, у организацији ПКС – Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа и уз подршку Регионалне развојне агенције „Јужни Банат“, представио се 12. пут, и то на врло рановрстан, али и успешан начин.
У заједничком наступу излагача из Јужног Баната наступиле су жене из Удружење жена „Доловке“, са колачима и пецивима, промовишући своју манифестацију „Штрудлијаду“, као и занатска радња „Јововача“ из Качарева, са награђиваним воћним ракијама. На штанду се представило и Удружење жена “Новосељанке“ из Банатског Новог Села, као и произвођач природних зачина из Ковачице ДОО „Вегавита“, док је производњу меда у оквиру пољопривредног газдинства представио Душан Ђурица из Ковачице.
Осим њих, запажен наступ имала је дестилерија “Арсенијевић породица” из Банатског Карловца, која производи све врсте воћних ракија, ликере и сокове од јабуке, као и произвођач природне козметике „Естера“ из Панчева. Велико интересовање је било за производ компаније „My Spoon“из Банатског Карловца, која производи јестиве кашикице за кафу, чај, мед са неколико укуса, а први пут је наступило Пољопривредно газдинство „Субин“ из Долова, са палетом више врста козјих сирева.
На крају, ево и коме су из јужног Баната припала специјална признања, то су:
* Пољопривредно газдинство Душана Ђурице из Ковачице, за липов мед;
* “Арсенијевић породица” из Банатског Карловца, за ракију од кајсије;
* Пољопривредно газдинство Драгане Субин из Долова, за лепезу козијих сирева;
* Пољопривредно газдинство Дејана Ђукића, под називом „Лалино злато“ из Црепаје, за производ кандирани шпагети од бундеве
* „Вегавита“ из Ковачице, за зачинске смеше – мешано поврће;
* Удружењу жена „Доловке“, Долово, за штрудле од мака и ораха;
Специјално признање добила је и „Добра фарма“ из Добричева код Беле Цркве, и то за козји сир, али која није наступила на заједничком јужнобанатском штанду, већ у сопственој режији.
(Фото: РПК)