ПОДРШКА ГРАДА... Александар Стевановић, градоначелник Панчева

Панчево

У Народној башти посађен ружичњак у знак подршке оболелима од цистичне фиброзе

ОНИ НЕ МОГУ БИТИ И НЕЋЕ БИТИ САМИ

Ово је шести ЦФ ружичњак од 65 ружа у облику плућа који је засађени у нашој земљи у организацији Удружења за помоћ и подршку особама оболелих од цистичне фиброзе Србија

У Народној башти у Панчеву јуче је посађен ружичњак, симбол подршке особама оболелим од цистичне фиброзе.

То је шести ЦФ ружичњак од 65 ружа у облику плућа који је засађен у нашој земљи, а у организацији Удружења за помоћ и подршку особама оболелих од цистичне фиброзе Србија, уз подршку Савеза ЦФ Заједно“, као и бројних пријатеља, удружења и грађана.

Садњи ружичњака, поред домаћина Александра Стевановића, градоначелника Панчева, и др Слободана Овуке, директора Опште болнице Панчево, присуствовала је и Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију.

Изражавајући задовољство што је Панчево препознато као град који брине о здрављу својих суграђана, посебно оних који болују од ретких болести, Александар Стевановић је, истичући да оболели од цистичне фиброзе у својој борби нису сами, истакао:

„Задовољство ми је што сам данас овде са вама и Град Панчево ће као и до сад улагати у здравство и пружати подршку на разне начине његовом унапређењу. Пратимо пут политике нашег председника Вучића, у напорима да Србија буде међу првим државама у којој ће бити доступан иновативни лек оболелима од цистичне фиброзе и да о трошку државе пацијенти имају могућност да ураде потребна испитивања у четири центра за цистичну фиброзу у Србији.

ШЕСТИ ПО РЕДУ… садња ЦФ ружичњака у облику плућа у „плућима града Панчева“

Наставићемо да улажемо подједнако у опрему и објекте, али и у пројекте превентивних прегледа, а све у циљу подизања квалитета здравствене заштите свих наших суграђана. Овај ружичњак, када процвета у пролеће, изгледаће још лепше и представљаће симбол наше заједничке борбе и подршке. За Народну башту кажемо да су „плућа града Панчева“ па је то још једна симболика са данашњим догађајем. Зато нека овај ружичњак представља подстрек свима нама да се активно ангажујемо у борби против ове болести, пружајући подршку истраживањима, образовању и заједничким напорима како бисмо унапредили квалитет живота свих оних који су погођени цистичном фиброзом“ – поручио је Стевановић.

Легенда од 65 ружа датира још из 1960 године, када је у Енглеској настало прво ЦФ удружење за помоћ и подршку оболелима од цистичне фиброзе, а мајка три дечака, Мери Вајте, постала је волонтер након сазнања да њена три сина болују од ове ретке болести.