Падина

Свечано обележена годишњица доласка Словака у Војводину

СВЕ ЈЕ ПОЧЕЛО ДОЛАСКОМ 80 ПОРОДИЦА

• Пре 214 година на данашњу територију општине Ковачица доселило се 80 породица Словака из Словачке, пошто је две године пре, 11. септембра, основана Падина као граничарско место

И ове године, 11. септембра, у Падини је одржана  свечана академија поводом обележавања дана када је тог дана, 1804. године, одлуком аустругарских власти формирана Падина, а с циљем јачања војне границе. Те године Србима је насељен  Самош, а две године касније Словацима и Падина, када је је досељено 80 породица словачке националности из подручја средње Словачке.

На свечаној академији поздравни говор одржао је Јанко Коларик, председник Савета Месне заједнице, који је подсетио на најзаначајније догађаје из историје Словака, док је Јан Цицка, свештеник словачке евангелистичке цркве, о словачком народу говорио са аспекта вере.

Мирослав Јурица, професор историје, упознао је присутне са историјским чињеницама досељавања Словака, подсећајући да је прва група од 80 словачких породица дошла 1806. године, а друга група, такође 80 породица, 1808. године.

Иначе, Падина је место у којем Словаци живе у највећем проценту, што се тиче читаве дијаспоре Словака.

На крају свечаности, чланови Удружења ликовних стваралаца „Жеђ“ из Падине, уручили су Јанку Коларику,м председнику Савета МЗ, једну велику слику на свадбену тему, која ће убудуће красити просторије сале за венчање.

У музичком и књижевном делу програма учествовали су Анита Хлавати, Маријана Марчек и Јанко Холош.

Фото (СиБ)

ЕВЕНГЕЛИСТИЧКИ ХРАМ
     Словачки евангелистички храм у Падини монументална је грађевина изграђена 1839. годинена благом узвишењу у центру Падине, а по нацртима архитекте Бартоломеја Ханека, који је и лично надзирао градњу храма. Године 1841 храм је освештан. Унутрашњост цркве је чисто бела без орнамената, а једина слика јесте уље на платну која се налази у олтару цркве, а које је насликао академски сликар Адам Поничан. Слика је освештана 1965. године и представља Исуса како куца на врата људских срца. У цркви, осим богослужења одржавају се и концерти озбиљне музике.

Пројекат „Општина Ковачица – знакови поред пута“ суфинансирала Општина Ковачица.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.