ИМАЛИ ШТА ВИДЕТИ... др Вук Радојевић и Бранислав Недимовић у Великом Гају (Фото: Општински портал)

Велики Гај

Посета Бранислава Недимовића и др Вука Радојевића газдинству „Срећна коза“

ДА БУДЕ ШТО ВИШЕ  „СРЕЋНИХ КОЗА“

• Министар у Влади Србије и секретар у Покрајинској влади, задужени за пољопривреду, водопривреду и шумарство, разговарали су са пољопривредницима из општине Пландиште како да унапреде своју производњу

 

Велики Гај и пољопривредно газдинство „Срећна коза“, посетили су Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и др Вук Радојевић, секретар Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и том прилико разговарали са пољопривредницима са територије општине Пландиште о томе како да унапреде своју производњу, као и о подстицајним мерама за младе пољопривреднике како би били стимулисани да остану на селу и баве се пољопривредном производљом.

Високе госте из Београда и Новог Сада, поред власника „Срећне козе“ Небојше Јоксимовића, дочекали су и Јован Репац, председник општине и Ендре Сабо, председник СО, са сарадницима.

Газдинство „Срећна коза“ има 140 коза музара, расе „алпино француска“, од чијег се млека производи више врста тврдих сирева, са разним специјалним додацима, а могу се наћи у специјалним етно ресторанима и продавницама здраве хране, највише у Београду.

Поред коза, газдинство има и маснорепе овце, раса за коју су посебно, како је истакао министар Недимовић,  заинтересовани израелски пољопривредници.

Али ни то није све, на овом газдинству, поред коза и оваца, узгајају се и коњи, а што се њих тиче, ускоро ће у данима викенда бити организована и школа јахања.

-Изузетно сам задовољна оним што сам овде видео  јер је ово, буквално, школски пример где је на једном месту успешно повезана производња, сточарство, прерада  и трговина , рекао је министар Недимовић.

Др Вук Радојевић,  секретар Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство је истакао да је „Срећна коза“ најбољи пример добре праксе како мали пољопривредници могу и морају да се организују како би направили производе са посебном вредношћу.

Председник општине, Јован Репац  изразио је задовољство што су  општину истовремено посетили и министар и покрајински секретар. Репац је истакао изузетну сарадњу,како са Министарством тако и са Покрајинским секретаријатом, од којег је Општина добила 45 милиона динара за реконструкцију водовода у Пландишту.

Милош Тодоровић, носилац газдинства,  присутнима је рекао да је за стварање услова да једно газдинство почиње да доноси солидне приходе, и то ако се коректно и правилно ради, потребно најмање 5 година интензивног и напорног  рада.

Пројекат „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Пландиште.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.