Да се не заборави

Двадесет година од почетка злочиначког бомбардовања СРЈ од стране НАТО снага

НЕМИЛОСРДНИ ПЛЕС „МИЛОСРДНОГ АНЂЕЛА“

• Због наводне „хуманитарне катастрофе“ над Албанцима на КиМ, НАТО снаге су 78 дана и ноћи бесумучно бомбардовале не само војне, него и бројне цивилне циљеве

Одлука о бомбардовању Србије, на месту где се такве одлуке доносе, донета је још средином 1998. године. Тражио се само повод. За умирење сопствене јавности. И нађен је. Петнаестог јануара 1999. инсцениран је Рачак. У таквим пословима већ доказани Вилијем Вокер  стигао је на лице места. И пресудио. Масакр цивила. Узалуд је фински патолог Хелена Ранта, и поред притисака, рекл да за тако нешто нема доказа.

И суд у Хагу је годинама касније из свих оптужница против политичара  и генерала избацио рачак као аргумент.

Али сем Рачка, требао је и Рамбује. Медлин Олбрајт је касније признала да је лествицу требало подићи на такву висину да Срби никако не могу да је прескоче. Требало је да прихвате да се НАТО трупе слободно крећу целом Србијом, а да се Косову и Метохији омогући референдум о осамостаљивању већ за три године. То ниједна озбиљна земља у свету не би могла да прихвати. Срби су, дакле, не само злочинци него неће ни да преговарају. Бил Клинтон је 19. марта својој јавности управо то саопштава.

И, 24. марта, неколико сатои после наредбе Хавијера Солане, авиони са смртоносним товаром полећу из базе Авиано, у Италији, према Србији. Неколико минута после 20 часова испуштају прве бомбе. Две и на панчевачку фабрику авиона „Утва ваздухоплови“.

Акција названа, каква иронија,  „Милосрдни анђео“, трајаће 78 дана. Побијено је две хиљаде цивила, од којих 88-оро деце, 1002 војника, уништено на десетине мостова, фабрика,  и – 14 тенкова српске војске. Због касетних бомби страдаће многи и месецима после бомбардовања, а од последица осиромашеног уранијума страдаће на дестине хиљада грађана, од 2000. године, па у наредних двеста.

Од бомби нису поштеђена ни рафинеријска и петрохемијска постројења, електроенергетски објекти, топлане, али  ни возови пуни путника, новинари телевизије болесни у болницама…Ни мала Милица на ноши у купатилу.

Био је то злочин који не застарева и који се не заборавља. Никада.