ВЕТРОГЕНЕРАТОР.... а од ветра електрична енергија...

Панчево

Успешна сарадња НИС-а и Машинске школе „Панчево“

ШКОЛСКА  ЕЛЕКТРАНА, ПА ЈОШ ЗЕЛЕНА

•У Машинској школи отворена „Зелена школска електрана – Ветросол“ • Пројекат, који су реализовали ученици oве школе, у оквиру програма „Заједници заједно“ подржала је компанија НИС • Школска електрана је јединствен пример креативности и потенцијала  једне стручне школе – каже Милорад Илић, директор

У Машинској школи недавно је отворена „Зелена школска електрана – Ветросол“, чиме је успешно реализован овај пројекат који је, у оквиру прошлогодишњег конкурса „Заједници заједно“, подржала и компанија НИС. Ради се о пројекту који су у потпуности реализовали ученици ове школе, уз помоћ својих професора, са циљем унапређења животне средине, смањења потрошње електричне енергије, али и увођењa  иновација у коришћењу алтернативних извора енергије. У склопу пројекта постављен је ветрогенератор који је израђен у школи, док су на крову зграде школе  постављени соларни панели и адекватно лед осветљење.

   Како је овом приликом рекао мр Милорад Илић, директор Машинске школе „Панчево“, ова образовна установа се, у години у којој обележава 70 година свог рада, налази у врху по резултатима које остварује: – Увек смо били спремни на новине, пратили смо и користили све шансе које су се указивале што је довело до тога да смо успели да одржимо корак са најсавременијим технологијама и трендовима у машинству. Машинска школа данас је једна успешна, модерна, саврeмено опремљена школа, са статусом лидера у областима пројектовања и производње помоћу рачунара, мехатроници, аутоматизацији, роботици. Поносни смо што су наше идеје и ентузијазам препознати од стране велике компаније НИС и Града Панчева, и то два пута, 2013. и 2015. године. Пројекат „Школска зелена електрана – Ветросол“ представља јединствен пример креативности и потенцијала једне стручне школе.

УЧИОНИЦА... а у учионици струја од ветрогенератора
УЧИОНИЦА… а у учионици струја од ветрогенератора

   У име НИС-а окупљенима се обратио Војo Кркобабић, који је подсетио да ова компанија, у оквиру акције “Заједници заједно“ већ осам година помаже локалне заједнице у којима је ова компанија присутна. – Ове године у Панчеву ћемо реализовати девет пројеката. Они се односе на сферу спорта, културе, социјалне заштите и екологијe. Посебно нам је драго  што је Машинска школа у Панчеву уз нашу помоћ, али пре свега уз посвећеност професора и ученика, успела да реализује овај пројекат.

   Татјана Божић, чланица Градског већа Панчева  задужена за просвету напоменула је да је Град увек ту да подржи добре идеје како би млади људи препознали да су добродошли да остану у Панчеву и да реализацијом таквих идеја развијају науку и технику.

   Кроз програм „Заједници заједно“ НИС подржава друштвено важне пројекте који доприносе социјалном и економском развоју локалне средине. И ове године НИС је кроз овај програм издвојио више од 110 милиона динара за подршку пројектима локалних заједница, међу којима је и Град Панчево.

   Сарадња између Машинске школе „Панчево“ и НИС-а започела је 2013. године, када је набавком 3D штампача, ова компанија допринела да ова школа постане лидер у увођењу иновативних технологија у средње образовање у Србији. Подршком новом пројекту, НИС на делу потврђује своје стратешко опредељење да послује одговорно  према будућим генерацијама.