Славе у Срба

СВЕТИ МУЧЕНИК
СТЕФАН ДЕЧАНСКИ

(11/24. новембар)

•Од оца ослепљен, од сина задављен, али…

Свети Стефан Дечански беше син краља Милутина, а отац цара Душана. То чедо побожне краљевске породице, још од најранијег детињства би васпитан у хришћанској вери. Преживео је многе недаће и невоље, јер по наређењу очевом био је ослепљен, а касније по наређењу свог лакомисленог сина, цара Душана, би убијен.
Када је постао пунолетан, оженише га кћерком бугарског владара, Маријом, и тиме је добио на управу Зету. Умиљат, добар, кротак, милосрдан према сиротињи, цар Стефан је уживао велику љубав и поштовање. Оклеветан је код свог оца Милутина, и то од своје маћехе како спрема заверу против њега. Отац нареди да му у манастиру Светог Николаја Чудотворца у Овче Пољу изваде оба ока, али јави му се овај чудотворац, Свети Николај, држећи у својој руци његове очи, и након пет година, које Стефан проведе у сужањству у Цариграду, поврати му вид. У знак захвалности, он подиже храм Високи Дечани, једну од најлепших грађевина византијске уметности и средњовековне културе на тлу српске државе.
Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и благоугодношћу изазивао је дивљење и монаха и осталих људи. Свој век проживе овај свети краљ српски, као праведник и мученик, и та га је и скончао, 1336. године, задављен по наређењу сина, цара Душана.
Са Светим Савом и кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагодарнијих личности и светитеља које је дао српски народ.
Седам година након смрти, јави се у сну игуману манастира Високи Дечани, те га извадише из гроба и показа им се тело нетрулежно из кога се ширило миро. Под дејством светих моштију овог светитеља дешавају се многа чудеса: слепима се враћа вид, хроми, глуви, болесни и раслабљени исцељују се дотичући се са вером светих моштију овог светог мученика.
Тело се и дан данас налази у кивоту пред иконостасом у храму манастира Дечани, и чини многа чудеса.
(Према: Славе и празнични обичаји, ПЦО Линц, 2001)

ОНИМА КОЈИ ДАНАС СЛАВЕ, СРЕЋНУ СЛАВУ ЖЕЛИ
СТАРТ 013!