ДЕЦА ПРИОРИТЕТ... Предраг Белић

Прошла је 2016. Дошла је 2017.

Предраг Белић, председник Општине Алибунар

ОПШТИНА СМО ЗА ПРИМЕР ДРУГИМА  

•Оформили смо стабилан темељ за развој наше општине у свим сегментима друштвеног живота

НEMA сумње да ће 2016. у политичком смислу остати запамћена као изборна година и година убедљиве победе Српске напредне странке на локалним и републичким парламентарним изборима. У општини Алибунар то нам је практично дало легитимитет да наставимо да водимо локалну самоуправу путем успеха и напретка који сам са својим тимом започео мандатом добијеним у 2015. години. Дакле, рекао бих да се успостављањем једне врсте политичке стабилности оформио добар темељ за даљи конструктиван развој наше општине у свим сегментима друштвеног живота.

    Искрено ћу вам рећи да заиста велико задовољство представља чињеница да имамо поверење већинског дела становништва. Исто то поверење обавезује нас да одговорно и домаћински водимо нашу општину. И то је моја мисија од првог дана ступања на функцију. Извршили смо реорганизацију општинске управе, како би она постала што ефикаснији сервис грађана, а не легло беспослених чиновника. Овде ће радити само људи који су способни да обављају своје задатке правовремено, свесни да свој рад и труд морају ставити у службу наших грађана. Модернизовали смо рад, функционише електронска управа, лакше се долази до документације, без икаквог чекања. Ми наш успех меримо задовољством и унапређењем квалитета живота наших грађана.

     Већ ову годину искористили смо за побољшање услова живота у нашој локалној самоуправи, најпре кроз решавање основних инфраструктурних питања. Истакао бих неколико врло значајних пројеката: средили смо и дотерали образовне установе на територији наше општине, ту пре свега мислим на модерне тоалете у Средњој економској школи и потпуно нови грејни систем у Предшколској установи, али такође и нове учионице опремљене по европским стандардима у Основној школи у Банатском Kарловцу како би се изашло из азбестних зграда, као и коначно стављање у функцију потпуно нове фискултурне сале. Деца су наш приоритет и заиста се трудимо да у том сегменту функционишемо у складу са свим цивилизацијским и модерним стандардима развијених места.

    Даље, средили смо значајан део каналске мреже и решили питање угрожених зона које трпе велике материјалне штете као последицу лоших временских услова, пре свега, великих киша. Решавамо питање коришћења пољопривредног земљишта. Урадили смо санацију великог дела путева, средили екстеријере наших институција, културних установа и паркова, сређујемо сва места у општини баш како би било и лепше и хуманије за живот наших суграђана. Промене су заиста очигледне и видљиве. Чујемо и позитивна мишљења, чујемо да има наде да ће бити боље – то је наш успех. Ми радимо, а наш рад доноси резултат и враћа осмех и елан нашим грађанима. Чујте, посла увек има. Оно што је важно јесте такође да смо ми отворени за сарадњу, за разговор, за пружање подршке свим афирмативним акцијама и иницијативама. Не претерујем ако вам кажем да смо од једне, раније, трећеразредне општине, по реализацији пројеката које сам вам навео, постали општина за пример другима. Већег задовољства и сатисфакције не може бити.

    Ову годину дочекали смо са великим уштедама у буџету,  без икаквих дугова, а да смо истовремено успели да исплатимо правовремено све буџетске кориснике и измиримо све наше обавезе. То вам довољно говори да се води рачуна о сваком динару и да се општина домаћински води у финансијском сегменту. Тако ће бити и надаље. Рационално управљање средствима и ефикасност су главне одлике нашег рада.

    Захваљујући свему овоме што смо до сада успели да урадимо, ми са оптимизмом улазимо у нову годину. Kао што видите и Влада Републике усвојила је буџет за 2017. годину са најнижим предвиђеним дефицитом у историји државе Србије. Основни циљеви у наредном  периоду фокусирани су на одржавање макроекономске стабилности, даље спуштање нивоа дефицита на одржив ниво уз наставак примене мера фискалне консолидације, као и наставак смањења учешћа јавног дуга у БДП које је започето у 2016. години, а све у склопу наставка спровођења аранжмана са Међународним монетарним фондом.

    Фокус ће такође бити и на јачању стабилности и отпорности финансијског сектора, отклањању препрека привредном расту и подизању конкурентности спровођењем свеобухватних структурних реформи, наставку реформи јавних предузећа, као и подизање укупне ефикасности јавног сектора.

У складу са тиме понашаћемо се и ми на локалном нивоу. Ових дана бавимо се буџетом, а нема сумње да нам је за следећу годину примарни циљ привредни напредак, уз обезбеђивање нових инвестиција и нових радних места за наше грађане.

    Наравно, ту су и све наше редовне активности и одговорно вођење Општинске управе. У току ове године поставили смо солидне темеље и прокрчили пут реалном успеху. Ја у следећој години не само да очекујем, већ и обећавам још већи напредак и бољитак у свим сегментима живљења. Ја ћу лично са својим тимом дати максимум да искористимо све потенцијале које имамо и у исто време отворимо нека нова врата просперитета.

    Наше грађане позивам да нам се придруже управо на том путу успеха, до кога ћемо доћи заједничким залагањем. У то име ја, наравно, свим нашим суграђанима желим пре свега пуно среће и доброг здравља у Новој години, верујући да су пред свима нама бољи дани и да сада заиста реално можемо да се надамо бољем сутра.