НАЈБОЉЕ ИЗ СРБИЈЕ... заједнички снимак јединствених појединаца

Проглашени победници конкурса НИС-а и EXIT Фондације

ИСТИНСКИ ХЕРОЈИ ДАНАШЊИЦЕ

• Сања Лубардић, директор Функције за односе са јавношћу и комуникације у НИС-у: „Ми у НИС-у смо свесни да подршком овим талентованим људима на најбољи начин улажемо у боље сутра заједнице у којој послујемо“

    ОСНОВНА идеја конкурса била је промоција истинских хероја данашњице, младих, успешних и хуманих појединаца који ће бити представљени јавности као позитивни примери у друштву.

     Између неколико стотина пријава, стручни жири је изабрао 18 најбољих кандидата из целе Србије, који су награђени у категоријама: образовање/наука, култура/уметност, предузетништво, друштвени активизам и креативна индустрија.

Највише победника изабрано је у области образовања и науке, a међу награђенима су и средњошколци и студенти.

      “У оквиру своје друштвено-одговорне делатности, НИС је посебно посвећен младим људима, њиховом образовању и усавршавању. Резултат таквог стратешког опредељења компаније су управо пројекти попут ‘Youth Heroes’ који имају за циљ да промовишу хероје Србије и то је само део свих наших напора које предузимамо у подршци младој генерацији у нашој земљи. Ми у НИС-у смо свесни да подршком овим талентованим људима на најбољи начин улажемо у боље сутра заједнице у којој послујемо, због чега се удружујемо са партнерима који имају исту визију“, истакла је Сања Лубардић, директор Функције за односе са јавношћу и комуникације у НИС-у.

                                             Добитници награда

     Прво место међу средњошколцима заузео је Стефан Веља, млади проналазач који је развио патент намењен разбијању тромбова у организму, затим Јована Кондић, чији изум „Панели за термоизолацију грађевина“, након патентирања може да обезбеди велике уштеде енергије, као и Алекса Константинов, добитник престижних награда на међународним олимпијадама из математике.

     Међу студентима и дипломцима, победници у области образовања и науке су млади роботичар Коста Јовановић, који развија симулационе моделе напредних хуманоидних робота. Двадесетдеветогодишњи доктор медицине Јасмин Нурковић, који је изумео методу добијања матичних ћелија из лако доступних материјала и на тај начин створио основу за лечење хрскавице и несраслих прелома, као и Никола Тепавац, изумитељ хуманоидне роботске руке, такође су препознати као млади хероји у овој области.

    Лазар Ерић, оснивач Удружења грађана за помоћ бескућницима, „wе.care”, победник је у области предузетништва. Поред њега, ту су и Иван Петровић, један од најмлађих технолошких предузетника у Србији, чији пројекат „WоrkPlus“ има клијенте из преко 50 земаља широм света, као и Иван Бркљач, оснивач „Арбо“ пројекта, организације која се бави друштвено одговорном модом.

ЖИРИ

      Стручни жири су чинили Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину у Министарству омладине и спорта Републике Србије, Снежана Лакићевић, менаџер НИС-а за сарадњу са образовним и научним институцијама, Изабела Бранковић, директор маркетинга у „Ringier Axel Springer Media AG“ и Иван Петровић, извршни директор EXIT Фондације, док је пети члан жирија биран по областима, у зависности од категорије у којој су додељивана признања

 Прво место из области друштвеног активизма понео је дипломирани хемичар Мирко Калдараш, активиста на пројектима подршке ромским студентима у образовању. Награђени су и Алекса Живковић, председник Управног одбора Удружења грађана „Лека“ и оснивач и волонтер пројеката “Млади за старе”, “Солидарна одећа” и “Мали Шангај”, као и Арсен Арсеновић, први паракајакаш у Србији, који се залаже за развој спорта особа са инвалидитетом.

    У области културе и уметности истакла се Гала Чаки, вишеструко награђивана сликарка и стипендисткиња фондација и удружења из Америке, Индије, Финске, Египта и Катара, а добитнице признања су и Јована Бобић, оснивач фестивала уметности “Ш.У.Н.Д. – Шта Уметност Нуди Друштву” као и Тијана Козарчић, млада и успешна харфисткиња.

     Прво место из области Креативне индустрије припало је Милану Инићу, за веома запажени рад и комуникацију са младима путем његовог YouTube канала, „Yasserstain“. Друго место заузео је Раде Јоксимовић, млади програмер који је са 19 година покренуо свој први бизнис. На трећем месту је Тамара Јаковљевић, ауторка документарног серијала “Мој херој”, уз помоћ којег је екранизовано више од 45 херојских прича о различитим врлинама.

     Јовану Симићу, студенту који је организовао продају своје колекције дресова и акцију Спортски базар приликом које је, уз учешће познатих спортиста и јавних личности, скупљено 300.000 евра за успешно лечење девојчице Нађе Новаковић, додељено је специјално признање „Youth Heroes“.