БРОЈНИ ПРОЈЕКТИ... Др Зоран Тасић

Прошла је 2016. Дошла је 2017.

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ИСТИНСКИ СМО СЕРВИС ГРАЂАНА

•Отворили смо врата локалне самоуправе за грађане и већи део активности проводимо на терену

ЗА годину, која је сада већ полако иза нас, могу рећи да је за oпштину Опово била веома успешна. С обзиром да је била изборна година, да је било потребно времена да се оформе нови тимови и спроведе нова стратегија, сматрам да смо све урадили врло брзо и пре свега ефикасно.

    Kао један од најбитнијих потеза издвојио бих чињеницу да смо у правом смислу речи отворили врата локалне самоуправе за грађане, а с друге стране, и ја и моји сарадници, изашли смо из канцеларија и кабинета и већи део својих активности провели на терену.  Активна социјална политика, инфраструктурни радови и преговори са инвеститорима били су нам приоритети у 2016. години.

     Kроз пројекат „Отворена врата“ примио сам преко 300 грађана, саслушао њихове проблеме, али и предлоге, а кроз релевантне установе и институције сваки од тих проблема је решен. Организовали смо више хуманитарних акција којима смо помагали социјално угрожене породице са већим бројем деце, спровели смо конкурс за санирање неусловних стамбених објеката, где смо определили два милиона динара, обезбедили смо огрев за старачка домаћинства, социјално угрожене породице и расељена лица, социјално угрожене породице помагали смо са пакетима хране и хигијене, док су сви ученици основних школа чији родитељи за то немају средства, добили ужину и школске уџбенике, а средњошколцима који немају услова финансирали смо превоз до Београда и Панчева.

    Направили смо успешну конекцију на релацији локална самоуправа – месне заједнице – привредни субјекти – удружења, и на тај начин реализовали већи број локалних пројеката на уређењу насеља и санацији дивљих депонија. У сва четири општинска места бетонирали смо пешачке стазе, паркинге, прокопавали канале за кишну канализацију, постављали нове мобилијаре и репарирали старе, реновирали уличну и парковску расвету, изградили нови спортски терен у Сакулама, док су у осталим местима терени обновљени новом спортском инфраструктуром. Уређено је преко три километара атарских путева, асфалтирано неколико улица у Сакулама и Сефкерину, а споредне периферне улице са земљаном подлогом посуте су струганим асфалтом. Сви локални путеви су након дужег времена у потпуности функционални, уређене су банкине, закрпљене ударне рупе, постављена верикална и хоризонтална сигнализација. После дужег периода коначно је урађен стручни сервис локалне фабрике воде, а ове године је у две улице урађена реконструкција водоводне мреже која подразумева замену старих азбестних са новим полиетиленским цевима.

    Што се тиче нових инвестиција, у Опову је отворен погон фирме Соул Фоод са 20 радника, док се у Сакулама почетком наредне године очекује отварање производног погона фирме Фонди Еxпорт и запошљавање око 70 радника. Долазак инвеститора је резултат добрих пословних услова које нуди локална самоуправа и административне експедитивности Општинске управе Опово, која експресно излази у сусрет свима који су спремни да улажу на територији наше општине.

     У бројним пројектима локална самоуправа је била истински сервис грађанима, пољопривредницима и приватним предузетницима, а као један од најзначајнијих је пројекат набавке расних стеоних јуница из Аустрије преко кредитних линија Развојног фонда Војводине.

    У наредној години, пре свега очекујемо да наставимо истим темпом и интензитетом када су у питању активна социјална политика и инфраструктурни пројекти. Новим конкурсом за санирање неусловних стамбених објеката определићемо четири милиона динара. У овом тренутку наша стратегија су мали и средњи пројекти, јер нам скроман општински буџет без снажне потпоре виших инстанци не омогућава планирање капиталних пројеката. Извршили смо набавку веће количине струганог асфалта, тако да ћемо на пролеће санирати све улице са земљаном подлогом, асфалтирање два километра улица у Сакулама и Сефкерину, као и уређење нових деоница атарских путева. У циљу привлачења нових инвеститора и обезбеђивања нових радних места, током наредне године урадићемо комплетну инфратруктуру на индустријско – радним зонама како би понудили што квалитетније услове.

     Влада Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем показала је како се домаћински води држава и да води рачуна о сваком региону у нашој земљи. Нема разлога да се оваква политика не настави, а ми се надамо и очекујемо да ћемо наставити квалитетну сарадњу са републичким и покрајинским органима, пре свега у смислу суфинансирања пројеката за које ми као локална самоуправа немамо довољно буџетских средстава. Планирамо да поново покренемо пројекат изградње пута Опово – Дебељача, имамо пројекат проширења спортске хале у Опову, а наставићемо и са реконструкцијом водоводне мреже у новим улицама.